Izvor: B92

Prošlog septembra u osmi razred se upisalo 3.533 odeljenja, a u prvi tek 2.995. I ove godine, mnoge osnovne škole u Srbiji upisaće manje odeljenja prvaka, jer je u generaciji bar hiljadu dece manje. Najviše razreda biće ugašeno među 2.300 isturenih, uglavnom seoskih odeljenja.

Sve škole dobile su uputstvo od Ministarstva prosvete i nauke kako da reorganizuju odeljenja, jer moraju da imaju najmanje 15 đaka, a najviše 34. Za odeljenja sa manje od 15 učenika mora da postoji saglasnost Ministarstva prosvete i ona se obično daje seoskim školama.

Broj đaka u razredu mogu da smanje deca iz programa inkluzije, jer svako dete koje traži posebnu pažnju nastavnika računa se kao dva, odnosno tri učenika.

Najviše problema sa brojem novih školaraca imaju Vojvodina i istočna Srbija. U opštini Crna Trava na jugoistoku Srbije već četiri godine postoje samo dva prvaka, pokazuje istraživanje Republičkog zavoda za statistiku. Tamo se ne formiraju odeljenja, već deca idu u susedna mesta u školu.

U centru Beograda nije ništa bolja situacija. U sedam osnovnih škola opštine Stari grad prošle godine upisano je svega 18 odeljenja sa 484 prvaka. Ovde prosek popravljaju deca sa periferije čiji roditelji rade u centru, pa ih zato upisuju u škole u Starom gradu.

Broj razreda će se smanjivati i narednih godina, jer projektom racionalizacije mreže škola treba da se na minimum svede broj isturenih odeljenja koje broje manje od deset đaka. Trenutno od 3.467 škola, 1.140 je matičnih i čak 2.327 su isturena, uglavnom seoska odeljenja. Mnoge od tih malih škola će biti zatvorene, ali i one veće koje imaju manje od 400 učenika ako u krugu od dva kilometra postoji neka druga škola.