"Jedenje za dvoje" je dugo bila ideja koje su se pridržavali mnogi lekari i trudnice, ali kako bi se sprečile komplikacije izazvane gojaznošću kao što su visok krvni pritisak, pobačaj, prevremeno rođenje, dijabetes itd., nutricionisti preporučuju trudnicama sa viškom kilograma da izbegavaju dalje gojenje, a da posle porođaja izgube višak.

“Ipak, ovakav način ishrane ne bi trebalo da se zove ‘dijeta’ već ‘zdrava ishrana’”, kaže dr Robet Atlas koji je na čelu akušerstva i ginekologije medicinskog centra "Mersi" dodajući da je za njega najveći izazov siromaštvo i nedostatak interesovanja većine njegovih pacijenata. Najviše čemu može da se nada je da ih ubedi da ne piju zaslađene sokove.

Dr Dženis Henderson, akušer za visokorizične trudnoće u medicinskom centru "Džons Hopkins Bejvju" smatra ovo dobro prilikom za edukovanje žena o zdravoj ishrani.

"Tokom trudnoće one nauče mnogo, i nadamo se da posle porođaja to i ostane u njihovom životu, životu deteta, čak i kod drugih članova porodice", kaže ona i dodaje da nedostatak ovakve edukacije može da dovede samo do visokog nivoa gojaznosti sledećih generacija.

Dr Ivon S. Tornton, profesorka kliničkog akušerstva i ginekologije na Medicinskom fakultetu u Njujorku, smatra da lekari generalno nemaju dovoljno znanja iz nutricionizma, pa da ne mogu ni da daju dobre savete. Ona smatra da Medicinski institut treba da razmotri preporuke o dobijanju na težini. Zdrava ishrana je bolja i za majku i za dete, tvrdi ona, što dokazuje i evropska studija prema kojoj su visok pritisak, preeklampsija i gestacijski dijabetes smanjeni kod gojaznih žene pošto su počele da unose manje kalorija.