Nova knjiga Jasminke Petrović i Dobrosava Boba Živkovića „Od čitanja se raste“ bavi se jednim ozbiljnim problemom na sebi svojstven način – uz duhovite ilustracije, pričajući nam priču o Tamari, koja ne ume ni da čita ni da piše iako već ide u prvi razred osnovne škole.

Pored zabrinutih roditelja i drugarice Vasilise, koja je već savladala tu veštinu, pojavljuje se i lik deke koji Tamarinom problemu pristupa na neobičan način. U njen svet on uvodi zanimljivog junaka, malog oposuma veoma popularnog na internetu, i tako je motiviše da na drugačiji način od onog na koji smo navikli otkrije svet slova i knjiga. I sve to pomoću kompjutera, odnosno pretraživanja interneta, spajajući tako naizgled suprotstavljene svetove – svet knjiga i svet kompjutera.

Knjiga "Od čitanja se raste" prva je u nizu naslova koji će činiti istoimenu ediciju namenjenu mlađim osnovcima i svim čitačima početnicima. Napisana je u formi malog romana i tehnički uređena tako da ima veći font i prored koji olakšavaju čitanje i podstiču razvoj čitalačkog samopouzdanja kod dece. Njena posebna vrednost je u tome što ukazuje roditeljima na jedan od načina na koje mogu da motivišu svoju decu da savladaju veštinu čitanja i razviju ljubav prema knjizi, kao i na važnost pravilne motivacije kod dece koja su krenula u školu.