Izvor: Beta, Tanjug



Deci se moraju overiti zdravstvene knjižice zato što pravo deteta na zdravstvenu zaštitu ne sme da zavisi od neizvršavanja obaveza trećih lica - poslodavaca roditelja, odnosno članova porodice preko kojih su deca osigurana, navodi se u saopštenju zaštitnika građana.

Nezakonito postupanje Fonda, konstatuje se u saopštenju, omogućava trećim licima da svojim neodgovornim i kažnjivim ponašanjem sopstvenu odgovornost prevale i na decu.

"Pravo deteta na zdravstvenu zaštitu je zajemčeno Ustavom Republike Srbije, te je obaveza države da neposredno snosi i troškove ostvarivanja ovog prava ako ne može da obezbedi finansijsku disciplinu obveznika doprinosa", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja je navelo da će Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje uputiti preporuku da se deci i studentima do 26-te godine omogući overa knjiižica iako njihovim članovima porodice poslodavci ne uplaćuju redovno doprinose za zdravstveno osiguranje, izjavila je pomoćnica ministra zdravlja Dubravka Šaranović.

"Ministarstvo će dati i dodatnu preporuku da se knjižice overe i trudnicama, tačnije ženama pre porođaja i 12 meseci nakon porođaja, odnosno da se za njih, kao i kod dece promeni osnov osiguranja ukoliko njihovim članovima porodice poslodavac ne uplaćuje redovno doprinose", kazala je ona.