Izvor: Mondo

Sirup brufen je, pored paracetamola, jedini lek koji deca mogu da koriste za snižavanje temperature. Ipak, u apotekama širom Beograda nemoguće je naći sirup, a problem je što kod mnoge dece paracetamol ne deluje, iako lekari navode da ova dva leka imaju isto dejstvo.

Kako navode stručnjaci, razlog nestašice je nepoštovanje zakonske regulative, a problem je u tome što niko od uvoznika i snabdevaća ne odgovara za nestašicu. U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da je do nestašice došlo zbog prenosa starog nosioca dozvole (Galenika), na novog nosioca dozvole (Abbott S.A.).

Stari nosilac tj. Galenika nije isporučila na tržište poslednju količinu u oktobru, a novi nosilac nema odobrenu cenu od strane Ministarstva trgovine i zdravlja. Sa druge strane, Abbott ističe da bi lek mogao da se pojavi u prodaji par dana nakon što Ministarstvo odobri cenu.

Univerzitetska dečja klinika je ove nedelje prijavila nestašicu još nekih lekova, a RFZO će tim povodom proveriti sa proizvođačima odnosno nosiocima dozvola kakva je situacija sa lancem snabdevanja.

Ministarstvo zdravlja ističe da u apotekama ima dovoljno paracetamola, ali se niko iz Ministarstva nije izjašnjavao o tome da li će neko zbog ovog slučaja biti kažnjen.