Tečnost za pranje kola deci može izgledati kao sok, a tableta im može izgledati kao slatkiš. Nijedna kuća ne može biti stoprocentno bezbedna za dete, ali obratite pažnju na to gde se sve može kriti opasnost po vaše dete.

Deca su inteligentna, vole da istražuju i veoma su brza. Zato je važno iz njihovog dometa uklonite sve što može biti štetno.

Najopasniji su lekovi, smatra doktorka Jennifer Lowry, toksikolog iz dečje bolnice u Kanzasu. Roditelji često ne sklone sve tablete od dece, a često se dešava da bake i deke piju lekove i ostave ih na mesto koje je deci dostupno. Naopasniji su lekovi za krvni pritisak, srce i lekovi protiv bolova. Čak i lekovi koji se smatraju bezopasnim, mogu napraviti problem kod dece. Sve može biti otrov, u zavisnosti od doze, upozorava doktorka Lowry. Vitamini ili tablete gvožđa mogu biti opasne ukoliko se uzmu u prevelikoj količini.

Preparati za ličnu higijenu takođe mogu biti opasni. Roditelji često ne vode računa o tome koji proizvodi sadrže alkohol. Deca mogu da se otruju alkoholom čak i od tečnosti za ispiranje usta. Deca naime vide da roditelji tečnost stavljaju u usta, i imaju tendenciju da imitiraju ponašanje odraslih.

Ukoliko se progutaju, udahnu ili dođu u kontakt sa kožom, opasni mogu da budu i pesticidi. Hidrokarboni, kao što su benzin, kerozin, plin i ulje za lampe takođe mogu prouzrokovati problem. Iako ovi proizvodi mogu da prođu kroz digestivni sistem bez uzrokovanja velike štete, može se desiti da uđu u pluća, izazivajući pneumoniju, a abrazivna sredstva i deterdžent za suđe mogu stvoriti opekotine na koži.
Obratite pažnju i na biljke, jer neke od njih mogu izazvati iritaciju.

Kako bi ste izbegli potencijalnu opasnost, jake hemijske proizvode držite na što višoj polici, a lekove držite u zaključanoj kutiji koju deca ne mogu da otvore.