Izvor: Beograd.rs


"Zmajada" je dečja takmičarskamanifestacija koja ima za cilj da razvije interesovanje za vazduhoplovstvo, vazduhoplovno modelarstvo i tehniku uopšteima takmičarski karakter.

Deca predškolskog uzrasta i učenici prvih i drugih razreda osnovnih škola učestvuju sa svojim crtežima zmaja, a učenici od prvog do četvrtog razreda se takmiče u startovanju i vođenju zmajeva. Plasman se određuje na osnovu visine, dužine leta i estetskog izgleda zmaja. U okviru festivalskog dela manifestacije predviđen je niz zanimljivih sadržaja - nalet zmajeva dece predškolskog uzrasta, let golubova, ispaljivanje raketa, nastup malih balerina, prikazivanje pravih jedrilica, paraglajdera i drugo.

Za najuspešnije učesnike "Zmajade", organizatori su pripremili pehare, plakete, trotinete "Triki", diplome "Zmaj od malih nogu" i "Princeza i princ od Šumica", zmajolike torte, čokolade, sokove i drugo.       

Već osamnaest godina deca Beograda dolaze na ovaj događaj koji organizuju Prijatelji dece opštine Voždovac, Savet Dečjeg saveza Voždovca, Vazduhoplovni savez Srbije, Predškolska ustanova "Čika Jova Zmaj", Centar za kulturu i sport "Šumice" i voždovačke osnovne škole.