Nottingham UK: Prvi uzorak pupčane krvi poslat iz laboratorije u bolnicu zbog transplantacije

Šesnaestogodišnji Laith Abu Areesh boluje od Fankoni anemije, urođenog oblika aplastične anemije To je bolest kod koje je koštana srž slabo razvijena a posledica toga je manjak svih krvnih ćelija u cirkulaciji. Smatra se da je uzrokovana oštećenjem zajedničke matične ćelije iz koje se razvijaju sve vrste krvih ćelija. Posledica je slaba razvijenost ili nerazvijenost koštane srži. 

Kod Laitha bolest je nastala zbog genetskog poremećaja DNA i dijagnostikovana mu je u ranom detinjstvu. Doktori su rekli da je jedina šansa za oporavak  presađivanje koštane srži ali tokom godina potrage nisu uspeli da nađu odgovarajućeg donora.

Nova nada za Laitha stigla je u oktobru 2010. godine rođenjem njegove sestre. Krv iz njene pupčane vrpce je bogata matičnim ćelijama koje su slične matičnim ćelijama koštane srži i postojala je mogućnost  da odgovaraju njenom bolesnom bratu.

Porodica se vratila u Nottingem, Engleska, koji je sedište Future Health Biobank, prve akreditovane i najveće engleske i evropske banke matičnih ćelija, kod koje je pohranjen uzorak matičnih ćelija krvi pupčanika Laithove sestre. Testovi su pokazali da je njen uzorak savršeno podudaran za Laitha. Zbog toga, uzorak je bio spreman za transplataciju i čekao se pogodan momenat za intervenciju.

Kada je došao pravi momenat, uzorak je poslat iz laboratorije Future Health-a krajem aprila. Transplantacija je obavljena 20. maja na Institutu za onkologiju "Kralj Husein" i sve je prošlo odlično. Transplantaciju je obavio dr Ayad Hussein koji je lečio Laitha duže vreme.

"Srećni smo što je prvi uzorak pušten u svrhu lečenja baš u momentu kada slavimo desetogodišnjicu poslovanja", rekao je Roger Dainty, direktor Future Health Biobank UK. "Oduvek smo Future Health Biobank smatrali porodičnom kompanijom. Uzorci koji se kod nas čuvaju mogu biti od velike važnosti za celu porodicu, za dete od koga su uzete, ali takođe, i za njegovu braću, sestre i roditelje."