Izvor: RTS


Loša materijalna situacija, problemi u porodici, loše ocene, narkomanija samo su neki od brojnih razloga zbog kojih se deca odlučuju da pobegnu od kuće. Njihove namere među prvima saznaju drugari, profesori i školski psiholozi.

Školski psiholog Danka Grozdović Bajić navodi je da je imala slučaj deteta koje je pobeglo od kuće kako bi stavilo na mesto majku alkoholičara i agresivnog oca. Na sreću, psiholog kaže da je uspela da je nagovori da dolazi u školu i nastavi školovanje.

Ponekad ozbiljni problemi deteta kao što su različiti oblici zavisnosti stoje iza odluke tinejdžera da napusti kuću.

"U poslednje vreme imamo često zahteve gde je dete u narkomaniji ili prostituciji ili nekom drugom obliku zavisnosti. Dešava se da ih vrlo brzo nalazimo, ali se desi da nas posle nekog vremena opet zovu i tada uviđamo da je porodica u velikom problemu", kaže detektiv Agencije "Protekta" Ivana Stanojev.

Bilo je i situacija kada je odluka deteta potpuno iznenadila roditelje - jednom je dete uzelo novac i zlato i otišlo u Crnu Goru sa prijateljem, opisuje Goran Jakus iz Odseka MUP-a za potražne delatnosti. "Tamo je dete potrošilo novac i zlato, a uz pomoć Interpola Srbije i Crne Gore, dete je pronađeno", dodaje Jakus.

Stručnjaci zaključuju da je najvažnije da deca i roditelji dobijaju više podrške kako se ovakve stvari ne bi dešavale. Iz tog razloga udruženje "Roditelj" predlaže formiranje ministarstva za porodicu.