Izvor: Novosti


Pre 15 godina na odeljenju dečje stomatologije radilo je 827 zubara, pre pet godina - 786, a sada na odeljenjima dečje stomatologije radi ukupno 451 zubar. Iako je u poslednjih par godina porastao broj poseta dece

Premapodacima"Batuta",izgodineugodinusesmanjujebrojdečjihzubaraudržavnimustanovama

stomatolozima, najmlađi se ne mogu pohvaliti svojim oralnim zdravljem. Svako peto dete u Srbiji ima karijes, a svaki drugi dvanaestogodišnjak ima najmanje dva pokvarena zuba.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović" svaki školarac u proseku posećuje zubara dva do dva i po puta godišnje.

Kako navodi dr Aleksandar Cvetković, kada je država prestala da finansira rad stomatologa za odrasle, mnoge kolege su se preorijentisale na dečju stomatologiju, što može dovesti do zloupotrebe, u smislu da na papiru izgleda kao da je broj pacijenata veći nego što zaista jeste.

Dom zdravlja Stari grad je jedan od retkih koji je uspeo da u većoj meri sačuva školske ordinacije. Ipak, lekari su primetili da sada imaju manje pacijenata. Oni smatraju da je školska ambulanta deci bila bliža i više dostupna. Problem takođe postoji i kada je u pitanju kvalitet opreme, koja je u vrlo lošem stanju, a novca za kupovinu nove nema.