Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije (Leskovac, Ivanjica, Niš, Futog, Požega, Novi Bečej, Beograd, Ruma, Vlasotince, Trstenik, Kursumlija) predstavilo je u četvrtak, 24. maja, proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Delta Siti, dok su u petak, na sceni Braća Stamenković, prezentovali publici i žiriju svoje biznis planove.


Gimnazijalci Nemanja, Aleksandra, Tatjana, Kristina i Magdalena iz Niša, koji u okviru svoje kompanije proizvode mirišljave sveće sa plamenom u raznim bojama, dekoracije i aranžmane,  osvojili su prvo mesto i dobili priliku da predstavljaju našu zemlju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija koje će biti održano u Bukureštu u julu ove godine.

Drugo mesto pripalo je kompaniji "Džinče" Tehničke škole iz Vlasotinca čiji učenici se bave proizvodnjom, pakovanjem i prodajom gruvanih ljutih papričica koje se uzgajaju u vlasotinačkom kraju.

Dostignuća mladih već 10 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva u školama širom Srbije i jedna je od 123 nacionalne organizacije u okviru globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine

Treće mesto osvojila je kompanija koju čine učenici iz Mašinsko-tehničke škole „15. maj” iz Niša koji izrađuju bumerange od ekološki prihvatljivog materijala u različitim oblicima i dezenima.


Učenici koji su "zaposleni" u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe Dostignuća mladih i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

"Kao kompanija koja podržava projekte edukacije i profesionalne integracije, Societe Generale banka je prepoznala značaj ove inicijative i postala glavni korporativni partner organizacije Dostignuća mladih. Ponosni smo na činjenicu da su naši zaposleni aktivno uključeni u program kao biznis mentori učeničkih kompanija i članovi žirija kako na ovom tako i na drugim takmičenjima", izjavio je Goran Pitić, profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju i predsednik Upravnog odbora Societe Generale banke.

"Cilj naše organizacije je da mladima, kroz partnerstvo sa poslovnim sektorom, pružimo uvid u savremeni način poslovanja koji ih motiviše da razmišljaju proaktivno i svoje ideje sprovedu u delo," izjavio je Darko Radičanin, izvršni direktor organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

"Preduzetništvo mladih u Srbiji nedovoljno je razvijeno, a mladima najčešće nedostaju sredstva, iskustvo, obrazovanje i ohrabrujuća sredina, što organizacijom različitih obuka i biznis mentorstava može da se promeni. Podsticanje i stimulisanje svih oblika zapošljavanja, samozapošljavanja i preduzetništva mladih jedan je od najvažnijih strateških ciljeva Nacionalne strategije za mlade i Zakona o mladima. Međunarodni programi poput Dostignuća mladih utiču na stvaranje podsticajnog okruženja za mlade u Srbiji i razvoja preduzetničkog duha, a takođe su i dobra prilika za mlade da razmenjuju iskustva i znanja sa mladima iz drugih zemalja", izjavila je Ivana Kovačević, državna sekretarka Ministarstva omladine i sporta.


Pored nagrada za najbolju učeničku kompaniju, dodeljene su i nagrade za najboljeg profesora godine (Predrag Matović, Tehnička škola Mladenovac) i najboljeg poslovnog volontera godine (Ivana Manić Maršićanin, PriceWaterhouseCoopers).

Četvrtu godinu za redom ovo takmičenje realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u okviru programa "Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva u Srbiji" kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC), Societe Generale banke i tržnog centra Delta Siti.