Izvor: Blic

Svi nastavnici u osnovnim i srednjim školama moraće da imaju završen master od naredne školske godine, predviđa Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Ova odredba se odnosi samo na diplomce koji su fakultete završili po Bolonjskom sistemu.

Učiteljski i Filološki fakultet su pokrenuli inicijativu za promenu ove uredbe. Od države se zahteva da odobri isti broj budžetskih mesta za studente na osnovnim i master studijama ako je već master uslov za rad u školi, kaže profesor Aleksandar Jovanović, dekan Učiteljskog fakulteta.

"Ovo pitanje mora sistemski da se reši. Učinjena je velika nepravda za studente. Država na master studijama finansira daleko manji broj studenata, a traže da svi koji žele da se zaposle u školama imaju master", objašnjava prof. Jovanović.

Jedan od predloga za izmenu uredbe je da master bude uslov za predavanje u srednjoj, ali ne i osnovnoj školi.

"Školama danas nedostaje dosta fizičara i umesto da se omogući da mladi diplomci odmah počnu da rade i popune ta mesta, traži im se master. Bilo bi dobro da se ljudima omogući da po završetku fakulteta mogu da predaju u osnovnoj školi, a da završavanjem mastera napreduju kao predavači i predaju u gimnazijama - kaže Ivan Dojčinović, prorektor za nastavu Fizičkog fakulteta.