Matične ćelije su osnovne ćelije ljudskog organizma. Poseduju dve osobine po kojima se razlikuju od drugih tipova ćelija.


Prvo, to su nespecijalizovane ćelije koje imaju potencijal da se dele tokom dužeg vremenskog perioda.

Drugo, one se mogu diferencirati u druge tipove ćelija pod određenim fiziološkim i eksperimentalnim uslovima.

Zbog velikog potencijala matične ćelije su predmet brojnih istraživanja u domenu medicine i molekularne biologije. Naučnici širom sveta ispituju sposobnost ovih ćelija da obnove oštećena tkiva. Velike nade se polažu u ova istraživanja jer će u budućnosti, kada nauka ovlada primenom matičnih ćelija u svrhu lečenja raznih bolesti, to predstavljati revoluciju u modernoj medicini i spas za milione obolelih od bolesti koje se trenutno smatraju neizlečivim.


Matične ćelije iz pupčane vrpce pomažu metaboličku kotrolu kod dijabetesa tipa 1


Prema najnovijem izveštaju Cord Blood America Inc. matične ćelije su ispoljile veliki potencijal pri lečenju dijabetesa tipa 1.
Matične ćelije u ovoj studiji su imale ulogu da reprogramiraju T ćelije tj. da podstaknu proizvodnju inslulina kod oštećenog pankreasa. Ova studija je rađena na pacijentima koji duže vreme boluju od dijabetesa i  kod kojih je funkcija pankreasa svedena na minimum ili uopšte ne postoji.


Rezultati ove studije su pokazali da je in vivo tretman matičnim ćelijama promenio autoimuni odgovor organizma i potpomogao proizvodnju beta ćelija kod pacijenata sa ovim tipom dijabetesa.
Takođe, kod pacijenata kod kojih je delimično očuvana funkcija pankreasa došlo je do poboljšanja nakon 12 nedelja, dok su prvi znaci kod pacijenata sa težim oblikom dijabetesa evidentirani nešto kasnije.

"Uspešna modulacija imunog sistema pomoću matičnih ćelija i vidna poboljšanja statusa kod obolelih, mogu biti od velikog značaja za proučavanje drugih autoimunih i inflamatornih  oboljenja", napisali su naučnici u izveštaju u vezi sa ovom studijom.

Iako je sada sve u eksperimentalnoj fazi, ovakva otkrića govore u prilog činjenici da će u budućnosti veliki terapijski značaj imati upotreba ovih potentnih ćelija.