Izvor: Politika

Novi zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju koji propisuje da se maturske večeri ne mogu organizovati u kafanama i u ugostiteljskim objektima još nije usvojen, a školama, tvrde direktori, nije stigao dopis kojim nadležni nalažu da se žurka generacije upriliči u školskom zdanju. Zato osmaci još ne znaju gde će slaviti drugarsko veče.


Inače cene sa autobuskim prevozom od škole do sale za proslavu i nazad su od 2.500 do 2.800 dinara. Ali, osnovne škole još uvek ne razgovaraju sa roditeljima o proslavi mature jer iščekuju zvanično obaveštenje da se matursko veče slavi u školi.

''Direktori se žale da kasni obaveštenje da se matursko veče ne sme proslavljati u kafanama i drugim ugostiteljskim objektima. Ideja da se učenici sklone od kafane nije ni nova ni nepoznata. Naišla je na ogromnu podršku roditelja i javnosti. Od jeseni prošle godine govorimo i o tome kao o sastavnom delu novog zakona o osnovnoj školi. Ako je škola bila dobar domaćin učenicima osam godina, onda će ona to biti i na proslavi maturske večeri.

Neprimereno je da deca od petnaest godina piju pivo i natpevavaju se sa trubačima. Ambijent kafane, hotela traži drugačiju, skupu garderobu, što roditelje izlaže dodatnim troškovima. Lepo je biti mlad, lepo obučen i pratiti modu, ali ima još vremena za  visoke štikle i skupo odevanje'', rekao je Želimir Popov pomoćnik ministra prosvete i nauke.


Podsećajući na tragediju u novosadskoj diskoteci pre mesec dana, naglasio je da su škole sigurnije i bezbednije mesto za proslavu i zabavu.