Izvor:BizLife

Testiranje se u Srbiji sprovodi četvrti put, a ove godine učestvovaće oko 5.500 đaka uzrasta od 15 godina u više od 160 srednjih, ali u jednom broju osnovnih škola. Đaci će raditi testove znanja iz tri oblasti - čitalačke, matematičke i prirodno-naučne pismenosti, a rezultati treba da doprinesu unapređenju sistema obrazovanja.

Prvi put ove godine jedan broj učenika radiće testove u elektronskoj formi, rekla je koordinatorka PISA testiranja za Srbiju Dragica Pavlović Babić i istakla da će rezultati biti poznati u decembru naredne godine.

Na dosadašnjim testovima, dostignuća naših učenika bila su ispod međunarodnog proseka, ali smo u prošlom ciklusu, 2009. godine, napredovali u sve trioblasti u odnosu na prethodne.
PISA (Programme for International Student Assessment) testiranje u našoj zemlji od 2001. godine obezbeđuje Ministarstvo prosvete i nauke, a realizuje Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.


Đaci iz Srbije su na testiranju 2009. zauzeli 43. mesto i u odnosu na ono iz 2006. godine ostvarili napredak od 41 poena u oblasti čitalačke pismenosti i po sedam bodova u oblastima matematičke i naučne pismenosti. U odnosu na Evropu naši đaci su u nezavidnoj situaciji kao i druge zemlje regiona, izuzimajući Sloveniju.