Izvor: Politika

Na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta(NPS ) koja je održana 10. aprila, razmatran je predlog Strategije razvoja obrazovanja Srbije. Jedna od glavnih zamerki je bila da vaspitna uloga škole nije dovoljno istaknuta, kao i da vaspitanje nije dovoljno razvijeno u samoj školi.

“Iz škola je izbačeno domaćinstvo, prva pomoć, a evo posle ove najnovije tragedije u Novom Sadu na svakom roditeljskom sastanku se traži da deca imaju neku vrstu obrazovanja o tome kako da prepoznaju opasnost, da vežbaju izlaženje iz škola I slično. Mladi danas ne znaju da prepoznaju opasnost, a to jasno govori i statistika. U populaciji od 15 do 25 godina dominira nasilna smrt i to u 75 odsto slučajeva (uglavnom saobraćajne nesreće)'', rekla je profesorka dr Zorana Lužanin s Novosadskog univerziteta.

Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije, ocenio je da je predlog strategije spisak lepih želja za čiju realizaciju neće biti dovoljno sredstava. On je predložio promenu načina izbora direktora, koji je po mišljenju mnogih nastavnika jedno od najgorih rešenja koje je ikada uvedeno i u kojem dominiraju interesi političkih partija.