Izvor: Alo!


''Nezadovoljni roditelji iz cele Srbije zovu nas svakodnevno i pitaju šta smo to s našom inicijativom uradili kad je recimo paket pelena pre dve sedmice koštao 1.500 dinara, a sada je na akcijskom sniženju oko 1.800 dinara'', ističe Dragana Soćanin, predsednica Udruženja ''Roditelj'', koje je zajedno sa Fondom B92, portalom ''Bebac'', servisom ''Halo beba'' i Mrežom organizacija za decu Srbije pokrenulo narodnu inicijativu za ukidanje PDV-a. Roditelji, kako dodaje, upozoravaju da su u pojedinim radnjama poskupela i kolica za bebe, i to sa 150 na skoro 250 evra, kao i auto sedišta sa 12.000 na 14.000 dinara.

''Ovo što rade trgovci je očigledno posledica nepostojanja zdrave konkurencije na tržištu i dužnost je nadležnog ministarstva da nam objasni zašto su oprema i hrana za bebe višestruko skuplji u Srbiji nego u zemljama u okruženju. Roditelji nisu u potpunosti zadovoljni ni vladinim amandmanom kojim se predviđa refundiranje PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe u iznosu od 55.000 dinara'', rekla je Soćaninova.

''Za prve tri godine života, roditelji za kupovinu hrane i opreme za bebe potroše prosečno oko 650.000 dinara, pa bi povraćaj PDV-a za te tri godine trebalo da ide do sume od oko 96.000 dinara. Dakle, ono što je vlada predložila nije dovoljno, ne odgovara realnim troškovima i to roditeljima neće doneti nikakvo rasterećenje ukoliko država ne uspostavi kontrolu tržišta, ne spreči monopol i nekontrolisan rast cena'', smatra Dragana Soćanin.

Iako je predlog za povraćaj PDV-a na bebi opremu od ponedeljka u Skupštini, poslanici se još nisu dogovorili kada će se o njemu izjašnjavati. Odluka Slavice Đukić Dejanović o ovoj temi se očekuje danas.