Muškarci koji tokom života nisu mogli da se oslobode majčinog okrilja osuđeni su da budu seksualno zbunjeni, tvrdio je Sigmund Frojd u svojoj teoriji o Edipovom kompleksu. Čak je i čuveni doktor Bendžamin Spok upozoravao da mamini sinovi mogu da imaju probleme i izrastu u momke sa ženskim interesovanjima.

Protiv svih dosadašnjih teorija istupila je Kejt Stoun Lombardi autorka knjige Mit o maminom sinu, u kojoj navodi da jaka veza između majke i sina, zapravo dečake čini jačim, zbog čega oni odrastaju u sigurnije muškarce, koji su bolji partneri i muževi. Lombardi je rekla za ABC njuz da je teorija, prema kojoj sinovi koji su vezani za majku izrastaju u slabiće, uvek zavisne muškarce koji nikada neće moći da imaju zdravu vezu, ustvari jedna velika zabluda. 

Strah od homoseksualizma
Autorka knjige smatra da je homofobija jedan od razloga zašto postoje osude u društvu o odnosu majke i sina.

"Najveća je bojazan da će, zapravo, veliki uticaj majke na sina, dovesti do toga da on postane homoseksualac, a ovakvi strahovi među današnjom generacijom majki i sinova su neopravdani", tvrdi Lombardova.

Ideju za knjigu Kejt je dobila iz sopstvenog iskustva,  kada je i sama bila osuđivana u društvu da je ostvarila previše jaku vezu sa svojim sinom.


"Zašto ovakve generalizacije ne postoje za  odnos između očeva i ćerki ili tvrdnje da jake veze između njih mogu žensku decu da dovedu do toga da budu seksualno zbunjene i da postanu lezbejke?" pita se autorka knjige.

Istraživanja potvrđuju teoriju
U prilog tvrdnjama Lombardove ide i istraživanje obavljeno 2010. godine, koju je sproveo Karlos Santos, profesor na Univerzitetu u Arizoni. U istraživanju je učestvovalo 426 srednjoškolaca. Rezultati su pokazali da dečaci koji su imali topao i blizak odnos sa majkom, imaju bolju sposobnost komunikacije i nemaju problem sa depresijom i delikvencijom, za razliku od onih dečaka koji su imali površniji odnos sa majkom. 

Ova istraživanja su pokazala i da su dečaci koji imaju blizak odnos sa majkom izloženi manjem riziku od narkomanije i alkoholizma i obazriviji su kada je u pitanju stupanje u seksualne veze. Autorka objašnjava da se to dešava zbog toga što majke redovno razgovaraju sa sinovima o svakodnevnim problemima i temama i dodaje da je uloga oba roditelja jako važna.

"Ne želim da pretvorim dečake u devojčice i ne mislim da su isti. Različitost među njima će uvek postojati", istakla je Lombardi.


"Naravno da se sa godinama intezitet vezanosti menja i da neće biti isto sa sinovljevih 23 godine, kao sa 5 godina. Sada smo oboje odrasle i zrele ličnosti’’.