Izvor: RTS


Strategija razvoja obrazovanja za budući obrazovni sistem objavljena je na sajtu nadležnog ministarstva. Ubuduće će biti mnogo novina, ali i posla, poručuju stručnjaci. Jedan od ciljeva je da se do 2020. godine broj visokoobrazovanih građana od 30 do 35 godina udvostruči.

Bubanje napamet više neće biti nagrađivano peticom. Nju će moći da dobije samo onaj koji zna da primeni naučeno.
To će, kako objašnjava koordinator strategije obrazovanja Ivan Ivić, značiti da će, na primer, ako učenici uče strane jezike, kriterijum naučenosti biti da li znaju da se služe tim jezikom.

"Da bismo to ostvarili, imaćemo nastavu koja u velikoj meri praktikuje jezik i komunikaciju na tom jeziku u toku školovanja. Tako je i za sve druge oblasti", naveo je Ivić.

Staru naviku da odmah posle časova žure kući nastavnici će morati da zaborave.

"Nastavnik ima puno radno vreme. Oni koji dobro rade mogu da napreduju i da dobiju veću platu za to. U krajnjem slučaju, biće i otpuštanja onih koji loše rade", navodi Ivić.

Zaposleni u školama kažu da su promene nužne, ali i da će i oni koji su navikli na nerad negodovati.

Brojne novine biće i u visokom obrazovanju. Studenti će, prema uspehu, biti svrstani u tri grupe. Najbolji iz siromašnijih porodica studiraće o trošku države, a za sufinansirajuće i samofinansirajuće obezbeđene su posebne pogodnosti.

Takvo rešenje je pravednije, kažu stručnjaci. Studiranje može da bude samo godinu duže od predviđnog programa. U protivnom, student studije plaća sam.