Izvor: Beta



Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Djurović rekao je na konferenciji za novinare da je nezamislivo da nacionalni teatar nema operu "Karmen" na svom repertoaru i da taj stav potvrdjuje i istorija beogradske opere. On je rekao da je "Karmen" jedna od najizvođenijih i najgledanijih opera na repertoaru Narodnog pozorišta i izrazio uverenje da će nova postavka biti dugo na sceni nacionalnog teatra.

Reditelj Nebojša Bradić rekao je da je opera "Karmen" izazov za svaku novu produkciju i naveo da je radnja u njegovoj postavci iz 1830. godine izmeštena u 20. vek, u period Španskog gradjanskog rata.

Govoreći o popularnosti ove opere , on je rekao da je za to muzičko delo krajem 1990-tih, u vreme dok je bio upravnik Narodnog pozorišta, bilo prodavano 800 ulaznica, iako u sali ima 600 mesta.

Opera "Karmen" na prvoj premijeri biće izvedena pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića, a u repriznim izvodjenjima dirigovaće Zorica Mitev Vojnović i Ana Zorana Brajović. U ulozi Karmen u subotu 24. marta biće Dragana del Monako, Aleksandra Angelov pevaće naslovnu ulogu dan kasnije, dok Jadranka Jovanović kao glavna junakinja nastupa 7. aprila.