Dečji pozorišni festival Pozorište Zvezdarište, čiji je osnivač Gradska opština Zvezdara, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Skupštine grada Beograda, ovog proleća će imati svoje deseto, jubilarno izdanje. Ove godine, za učešće je prijavljeno 45 predstava iz 37 pozorišta i devet država, a selektor Momčilo Kovačević odabrao je deset predstava i prznao da mu je bilo teško da napravi uži izbor i 32. predstave izostavi iz zvanične selekcije.

''Deset predstava - deset zvezdica zablistaće pred očima dece i žirija...neka pobedi najsjanija'', rekao je selektor festivala.

''Imajući pred sobom sliku celog kulturnog regiona Balkana kroz dečija pozorišta koja ih možda i najistinitije prikazuju, zapaža se, sociološko-politički gledano, da u zemljama Evropske zajednice, ili kandidatima, preovlađuju predstave u kojima čudo ili čarobni štapić donose srećan kraj. Mnogo ređe gledamo poučne predstave o isplativosti ličnog truda. Iako ima onih koji s prezirom gledaju na to: da svaka pozorišna predstava, naročito one za decu, mora nužno sadržavati neku pouku, i da nije dovoljno da nas samo zabavie ja sam za poruku. U svakoj od deset odabranih predstava tražio sam priču o radu, o Cvrčku i mravu'', rekao je Momčilo Kovačević.


Tokom predhodnih godina Zvezdarište je postalo značajna manifestacija kulture za decu i malde i preraslo je u festival međunarodnog karaktera.

Uskoro će biti objavljen program i više informacija o festivalu.