Izvor: Blic


Ovo je dogovoreno na sastanku koji su premijer Mirko Cvetković i ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović juče održali sa organizatorima akcije “Glasaj za bebe”, koji su prethodnih dana sakupili više od 182.000 potpisa građana za ukidanje PDV-a i ograničenje marži na ove proizvode.

Jedan od organizatora akcije, Vladimir Ješić, sa portala "Bebac", kaže za "Blic" da je tokom sastanka pronađeno kvalitetno rešenje, po kome će roditeljima od kupovine odeće, opreme ili hrane za bebe na ruke biti vraćan keš u iznosu plaćenog PDV-a.

- Nakon kupovine roditelji će morati da sačuvaju fiskalni račun, na osnovu koga će moći da refundiraju novac u bilo kojoj od 145 filijala Uprave za trezor Ministarstva finansija koje se nalaze u svakoj opštini. Na taj način roditelji će osetiti direktnu podršku jer bi u suprotnom postojala opasnost da se razlika u PDV-u prelije u džepove trgovaca - priča Ješić.


Podatak koji je, kaže, pokretače inicijative "Glasaj za bebe" najviše šokirao, a koji se mogao čuti tokom sastanka sa premijerom i ministrom Petrovićem, jeste da se najveća “otimačina para” obavlja preko tzv. uvozničkog lobija, za koji je utvrđeno da na nekim proizvodima, kao što su mleko za bebe ili pelene, zarađuju i po 200, 300 odsto od nabavne cene.

- Dakle, još veći problem od marži trgovaca leži u zaradama uvoznika od kojih oni nabavljaju robu, tako da ćemo morati da se kao roditelji i kao potrošači tome suprotstavimo. To će podrazumevati bojkot određenih proizvoda za koje se jasno utvrdi da se na njima uzimaju tolike zarade. Ministartsvo trgovine će u narednom periodu predložiti ograničenje marži na bebi hranu i opremu, s tim što će se u narednih nekoliko nedelja precizirati spisak proizvoda na koje marže treba da se ograniče - objasnio je Ješić.

Cvetković i Petrović su na sastanku sa inicijatorima akcije "Glasaj za bebe" istakli da podržavaju ovu akciju, kao i da su u poslednjih nekoliko meseci razgovarali sa predsednikom Borisom Tadićem koji se založio da se nađe rešenje da se roditelji oslobode troškova PDV-a na opremu i hranu za bebe, kao i da se ograniče marže na te proizvode.

Ješić dodaje da će Vlada, kako je dogovoreno na jučerašnjem sastanku, u narednih desetak dana napisati predlog zakona o ukidanju PDV-a koji će odmah dostaviti Skupštini.

- Od Skupštine se očekuje da u najkraćem roku zaseda, ako treba i sa jednom tačkom dnevnog reda, i da ovaj put svi poslanici prevaziđu svoje razmirice i učine ono što od njih traže građani - kaže Ješić.


Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović rekla je da je spremna da sazove sednicu čim zakonski predlog o ukidanju PDV-a na bebi-opremu stigne u parlament i da je jedna od ideja da se zakon usvoji aklamacijom, bez rasprave.

- Bilo bi jako dobro da Vlada što pre pošalje zakonski predlog, a mogu i svi poslanici, bez obzira na to što se nalazimo u periodu pred izbore, da sednu i da se na ovom pitanju ne delimo. Ovo je prilika da Srbija bude jedinstvena i da oceni da je njen interes borba za bebe - rekla je Đukić-Dejanović.

Ona je takođe dodala da će čim stigne predlog zakona sazvati sednicu parlamenta i pozvati sve šefove poslaničkih grupa i predložiti im da to bude jedina tačka dnevnog reda.