Izvor: B92

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje samo majčinim mlekom tokom prvih šest meseci života bebe. Organizacija ocenjuje da je takav način ishrane najbolji za sprečavanje neuhranjenosti i spasavanje oko milion dečjih života.

Brojne studije govore da dojenje smanjuje smrtnost beba, štiti od astme i alergija, reguliše krvni pritisak, utiče i na emotivno sazrevanje deteta, ali ujedno i topi mamine suvišne kilograme nakon porođaja.

Majčino mleko sadrži antitela koja formiraju imuni sistem i deluju protiv najrazličitijih bolesti, obezbeđuje naseljavanje dobrih bakterija u crevima, odnosno pravilno sazrevanje digestivnih puteva, što smanjuje broj alergija na hranu u budućnosti.

Rizik od sindroma iznenadne smrti odojčadi se značajno smanjuje dojenjem, jer majka na ovaj način bolje i brže upoznaje svoje dete, njegove potrebe i ponašanje, lakše uočava povremene prestanke disanja. Takođe je sigurnija kada je beba sita - količinu hrane u flašici određuju roditelji, a u slučaju dojenja samo novorođenče. Tako lakše podrigne, nema preobilnih obroka i vraćanja mleka u disajne puteve koje može imati fatalan ishod.

Takođe, bebe koje su dojile odrastaju u inteligentnije ljude, pokazalo je jedno britansko istraživanje.