Izvor: Novosti.rs


O seksu se i dalje u većini škola priča samo na velikom odmoru. Na časovima je ova tema uglavnom tabu. I dok u svetu prave kondome za dečake od 12 godina, a o polnim odnosima uče i đake prvake, kod nas seksualno vaspitanje ne postoji ni u srednjim školama.


A na neslavnom smo vrhu liste zemalja sa najvećim brojem maloletničkih trudnoća. Gotovo dve trećine adolescenata seksualno je aktivno, a tek svaki treći koristi zaštitu. Svake godine oko 5.000 devojaka starosti između 15 i 19 godina zatrudni, a samo stotinak se odluči da rodi dete. Svaka dvadeseta devojka, ili u proseku po jedna u svakom razredu, zatrudni u toku jedne školske godine.
U Ministarstvu prosvete i nauke kažu da trenutno ne razmišljaju o uvođenju novog predmeta.


"To bi uvećalo nedeljni fond časova koji je zakonski regulisan", kažu u sektoru za razvoj obrazovanja i međunarodnu saradnju Ministarstva prosvete. "Teme iz ove oblasti su, u osnovnom obrazovanju, sadržane u predmetu Biologija. Postoji i program zdravstvenog obrazovanja koji se organizuje na odeljenskoj nastavi, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama i nevladinim organizacijama."

Pitaju drugareKada žele da saznaju nešto o seksu, tinejdžeri u Srbiji prvo pitaju prijatelje. Drugi izvor su internet i časopisi. Informacije od roditelja traži tek svaki deseti. Ali da imaju nedovoljno znanja najbolje pokazuje podatak da je Srbija prva zemlja u Evropi po broju abortusa. Nezvanično ih je između 150.000 i 200.000 godišnje.


S druge strane, medicinska struka smatra da bi seksualno obrazovanje trebalo uvesti đacima, i to u niže razrede osnovne škole. Tako bi, istovremeno sa sazrevanjem, učili šta se događa sa njihovim telom, koje su potencijalne opasnosti i kako bi trebalo da se ponašaju i brinu o svom zdravlju.


"Seksualno vaspitanje trebalo bi uvesti u sistem redovne škole od desete godine", smatra doc. dr Ana Mitrović-Jovanović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu. "Najbolje bi bilo da se sam predmet ne zove tako, već da bude zdravstveno vaspitanje. Na pragu fiziološke zrelosti i pred sam pubertet mladi bi tako na njima prilagođen i interesantan način upoznali i naučili kako da sačuvaju svoje zdravlje i da ga unaprede. Mogli bi da uče i o polno prenosivim bolestima, pravilnoj ishrani, fizičkim aktivnostima, higijeni..."