S obzirom na to da u Srbiji 600 žena čeka na vantelesnu oplodnju i da ne mogu da dođu na red u narednih pola godine, Ministarstvo zdravlja je odlučilo da se u četiri postojeće zdravstvene ustanove gde se obavlja proces vantelesne oplodnje,  uvede dopunski rad. Ova mera trajaće do juna, od kada bi i KBC Zemun i Opšta bolnica u Subotici trebalo da počnu sa ovom medicinskom metodom.


Međutim, u ovaj proces neće biti uključene privatne klinike, tvrde u Ministarstvu zdravlja jer se očekuje da će proširenjem kapaciteta državnih ustanova biti obuhvaćeni svi parovi.


U Ministarstvu procenjuju da će programom vantelesne oplodnje do juna biti obuhvaćeni svi parovi koji trenutno čekaju, privatne klinike nastavljaju rad zasebno, a troškove će snositi sami parovi.


Vantelesna oplodnja mogla je da se radi u šest privatnih klinika još od 2008. godine. Za kratko vreme liste čekanja su smanjene, da bi na kraju one potpuno nestale. Bračnim parovima ponuđena je i šansa za dve besplatne oplodnje, a ženama do 40. godine starosti da uđu u proceduru.


Ova izmena sada rađa strah da će se ponovo stvoriti liste čekanja. Jedan od motiva za ukidanje može ležati i u sukobu interesa, jer su svi lekari koji obavljaju vantelesnu oplodnju u državnim ustanovama paralelno to radili i u privatnim koje su imale ugovor sa Fondom.