Starosna granica u kojoj deca počinju da koriste računare svake godine je sve niža. Svaki roditelj bi trebalo da povede računa o tome da dete koristi samo programe prilagođene svom uzrastu.


Za uzrast do šest godina, preporučuju se isključivo edukativni programi koji detetu omogućavaju da crta, boji ili dizajnira različite stvari, da uči slova, brojeve, usvaja različite pojmove kroz razvoj logičkog razmišljanja.

Agresivne i kompetitivne igrice treba izbegavati, ne samo u ovom uzrastu već i do desete godine starosti deteta.


Pored toga, dete nikako ne bi trebalo pustiti da bez nadzora sedi kraj kompjutera. Roditelji bi trebalo da kompjuter koriste zajedno sa detetom kao edukativno sredstvo i sredstvo za razvijanje kreativnosti deteta jer će pravilno stečene navike o korišćenju računara i Interneta u ovom periodu sigurno uticati na njihovu bezbednu upotrebu i u školskom uzrastu.

Udruženje Roditelj već više od godinu dana realizuje kampanju "Siguran let u virtuelni svet" koja podrazumeva set edukativnih radionica namenjenih roditeljima predškolske dece koje bi trebalo da pruže odgovore na najčešća pitanja i nedoumice.

Udruženje podseća sve zainteresovane roditelje da u okviru Savetovališta za roditelje funkcioniše posebno Savetovalište za ponašanje na Internetu kojem se roditelji mogu obratiti sa pitanjima i nedoumicama iz ove oblasti.