Izvor: Tanjug


Belgijska agencija za sigurnost hrane (AFSCA) saopštila je da je 19 tona mleka u prahu belgijske proizvodnje zaraženo bakterijom salmonele. Mleko je izvezeno u Rusiju i zemlje "trećeg sveta".

Reč je o 1.788 pakovanja mleka u prahu za decu "Damil 1" kompanije "Faska" iz Luvena. Prodaja spornog mleka je obustavljena kada je otkriveno prisustvo salmonele kod 16 beba od dva do sedam meseci, hranjenih ovim mlekom, u oblasti Irkutsa u Sibiru.

Zaraženo  mleko nije dospelo na tržište EU, dok je 16 tona izvezeno u Rusiju tokom januara 2011. godine, a preostale tri tone pomešane su sa nekontaminiranim smesama i poslate u zemlje "trećeg sveta", ali u izveštaju se ne precizaraju imena zemalja.


Bakterija salmonela može da opstane više nedelja u suvoj sredini a više meseci u vodi. Ona se često nalazi u zagađenim vodenim sredinama, u kojima su prisutne izlučevine životinja koje su najčešći prenosioci te zaraze.


Dojilje i bebe su najosetljivije na ovu infekciju koju može da prouzrokuje minimalan broj bakterija i to posle perioda inkubacije od samo jednog dana, dovodeći do dijareje praćene krvavim stolicama.