Izvor: Tanjug

Sekretar Skupštine opštine Paraćin Tatjana Žikić za Tanjug kaže da je reč o novini koja je omogućena usvajanjem opštinske odluke o socijalnoj zaštiti. Radi se o potpuno novom obliku materijalne podrške koju opština pruža, zato ona ima socijalnu notu.

Pravo da ostvare ovu naknadu imaju porodice koje zbog steriliteta nemaju dece, a u postupku su vantelesne oplodnje. Žena mora da bude mlađa od 40 godina i da je imala već dva pokušaja.

Opština finansira troškove postupka u celosti ako ukupna primanja para ne prelaze tri prosečne zarade u Srbiji. To iznosi oko 120.000 dinara. Ali, ako bračni par zarađuje između tri i četiri proseka troškovi se nadoknađuju u visini od 50 odsto.

Žena može sama da izabere na kojoj će klinici da obavi postupak, ali opština plaća iznos po kojoj se taj postupak radi na Ginekološko-akušerskoj klinici u Beogradu, što je oko 205.000 dinara.

Zainteresovani parovi već podnose zahteve Odeljenju za javne službe i lokalni razvoj. Uz ostalu dokumentaciju, potrebno je da žene imaju i zakazan termin kod lekara za oplodnju u nekoj od ovlašćenih zdravstvenih ustanova i profakturu, objasnila je Tatjana Žikić.

Naknade se odobravaju po redosledu zahteva.