Naša misija?

Prva akreditovana evropska banka matičnih ćelija, nosilac Kraljičine nagrade za poduhvat, Future Health BIOBANK , pionir u prikupljanu i skladištenju matičnih ćelija za buduću medicinsku upotrebu, dočekuje proslavu desetogodišnjice   rada,  uz objavu da otvara novu laboratoriju u Švajcarskoj koja će biti dopuna postojećim  prostorijama u Velikoj Britaniji.

Kompanija sa sedištem u Notingemu, Velika Britanija, osnovana je  2002 . godine sa ciljem  skladištenja matičnih  ćelija. U to  vreme, pomisao o upotrebi matičnih ćelija je bila u domenu apstraktnog. Danas, ideja da se sačuvaju krv pupčane vrpce i pupčano tkivo za  transplataciju koja bi mogla da spasi život, ušla je u sve tokove medicine i postala predmet zanimanja roditelja i medicinskih radnika.

Naša misija je da omogućimo čuvanje matičnih ćelija vašeg deteta na najbolji mogući način, u skladu sa smernicama Agencije za humana tkiva Ministarstva zdravlja Velike Britanije. Licence koje posedujemo: GMP i GLP standardi, ISO sertifikat i HTA (Agencija za humana tkiva reguliše način obrade i čuvanja humanih tkiva) su garancija da će vaš uzorak biti obradjen i uskladišten uz poštovanje najviših standarda. Potvrda našeg uspeha je i činjenica da se u našoj banci čuvaju matične ćelije mnogih kraljevskih porodica, uključujući i britansku.

Nove mogućnosti upotrebe matičnih ćelija – transplantacija organa

Da bi došlo do pozitivnog ishoda transplantacije organa, potrebno je da se imuni odgovor pacijenta u potpunosti umanji upotrebom imunosupresiva. U suprotnom, imuni sistem bi prepoznao transplantat kao strano telo i došlo bi do odbacivanja organa.

U Čikagu, na univerzitetu Louisville, sprovedena je studija u kojoj  je učestvovalo osam pacijenata. Cilj ove studije bio je da se utvrdi  uticaj matičnih ćelija kod tranplantacije bubrega. Sama procedura je podrazumevala da se nakon doniranja organa živog davaoca doniraju i njegove matične ćelije, koje bi se neposredno nakon transplantacije ubrizgale u telo pacijenta, modifikovale njegov imuni sistem i pripremile ga za prihvatanje novog organa. Smatra se da bi se ovom metodom smanjila potreba za doživotnom upotrebom lekova protiv odbacivanja organa i izbegao rizik od raznih bolesti koje su u direktnoj vezi sa njihovom dugotrajnom upotrebom. Pet od osam pacijenata koji su učestvovali u studiji uspeli su da izdrže post transplantacionu terapiju uz minimalnu dozu imunosupresiva, a naučnici se nadaju da će sa protekom vremena potreba za ovom vrstom lekova u njihovom slučaju potpuno nestati.

Ovakvi primeri pokazuju da se i na polju tranplantacione medicine može očekivati veliki pomak uz pomoć matičnih čelija, i da će pacijenti u budućnosti moći da računaju na kvalitetniji život nakon presadjivanja organa.

Na šta roditelji treba da obrate posebnu pažnju prilikom odabira banke matičnih ćelija?

Roditelji treba dobro da se informišu prilikom odabira banke za čuvanje krvi iz pupčanika, jer investiraju na dugačak vremenski period. Pre potpisivanja ugovora treba da provere da li banka poseduje sve potrebne sertifikate da se procedura uzimanja ,transporta, obrade I čuvanja uzoraka obavlja po najvišim svetskim standardima (GMP standard - najstroža kontrola kvaliteta celokupnog procesa, GLP standard -  stroga kontrola svih procesa u laboratoriji, ISO sertifikat i HTA licenca - Agencije za humana tkiva koja reguliše način obrade i čuvanja humanih tkiva. Ovo je veoma važno, imajući u vidu da su zemlje članice Evropske Unije, u svojoj deklaraciji iz 2004. godine, precizno regulisale ovu oblast. Izmedju ostalog, navedeno je da je upotreba uzoraka sa matičnim ćelijama moguća jedino ako je uzorak obradjen i sertifikovan po strogim propisima EU! Dakle,  veoma je važna sertifikacija banke koja uzorkovanje obavlja. U praksi, to znači da centri za transplantaciju neće pristati na upotrebu uzoraka ako nemaju potvrdu da je ispravan, tj. ako banka nije akreditovana za procese koji se sprovode u tom smislu. Sa željom da vam omogućimo proveru ispunjenja ovog veoma važnog uslova navodimo da spisak agencija koje su ovlašćenje da izdaju sertifikat prihvatljiv od strane EU možete naći na www.eurocet.org.

Nove pogodnosti za naše klijente

U saradnji sa poslovnim bankama, osmislili smo program kreditiranja klijenata koji se odnosi na odobravanje dinarskih beskamatnih gotovinskih kredita za čuvanje matičnih ćelija u "Future Health Biobank".