Izvor: Beograd.rs


Ova dva vrtića zbrinuće 280 zvezdarskih, odnosno 90 rakovičkih predškolaca, čime će se izaći u susret roditeljima da im deca borave u obdaništima blizu njihovog radnog ili mesta stanovanja, ali će se rasteretiti i postojeći objekti.


– Veoma je značajno što će se osloboditi mesta u obdaništu "Sestre Vukumirović" na Voždovcu u koji su do sada išla deca iz Velikog Mokrog Luga. Osim novog vrtića za najmlađe, a na radost svih žitelja ovog naselja, urađene su i neophodne pristupne saobraćajnice koje vode do "Oblačka". Kako za sada ne postoji mogućnost priključenja na daljinski sistem grejanja, ovo je prvi vrtić koji će se grejati na pelet, što će omogućiti smanjeno zagađenje životne sredine, jer je reč o ekološkom gorivu – rekla je za Beoinfo Ljiljana Jovčić, gradska sekretarka za dečju zaštitu i podsetila da je tokom prošle godine otvoreno ukupno šest novih vrtića, dok će u ovoj godini prvo novosagrađeno obdanište biti u opštini Barajevo.


Vrtić "Oblačak" je površine 1.890 kvadratnih metara, a majstori trenutno sastavljaju poslednje komade nameštaja, dok spremačice čiste i pripremaju prostorije u kojima će boraviti deca. Novogodišnje dekoracije uveliko krase hodnike, dok su igračke već na policama i spremne za igru. Kompletno je opremljeno i igralište u atrijumu zgrade, predviđeno za decu do tri godine. Ono je u celosti prekriveno mekanom tartan podlogom, što omogućava kvalitetniju i bezbedniju igru najmlađih. Starijim predškolcima na raspolaganju je prostrano dvorište prekriveno zelenilom sa svim neophodnim klackalicama, toboganima, penjalicama i ljuljaškama.


– Do sada je upisano oko 200 mališana i već smo obavili razgovore sa njihovim roditeljima. Vrtić će imati četiri jaslene, šest vrtićkih i jednu grupu za pripremni predškolski program – izjavila je Snežana Petrović, direktorka PU "Zvezdara".


Na drugom kraju grada, iza upravne zgrade opštine Rakovica, nikla je „Čarobna šuma“, takođe spremna da ugosti prve predškolce. Objekat površine 276 kvadratnih metara izgradila je opština Rakovica u saradnji sa Sekretarijatom za dečju zaštitu, koji ga je kompletno opremio. Vrtić je priključen mreži predškolskih ustanova grada Beograda i u njemu će boraviti ukupno 90 dece čiji su roditelji zaposleni u opštinskoj upravi, kao i oni mališani kojima je ovo obdanište najbliže mestu stanovanja.


– Želeli smo da damo dobar primer drugim opštinama, ali i velikim kompanijama sa mnogo zaposlenih da vrtići treba da budu što bliže mestu rada roditelja, koji su na taj način ne samo spokojniji, već štede dragoceno vreme na dovođenje i odvođenje dece do vrtića. U našoj zgradi radi puno ljudi iz različitih službi i kada svoju decu budu upisali u ovaj vrtić, oslobodiće se dodatna mesta u drugim obdaništima na našoj opštni – objasnio je Bojan Milić, predsednik opštine Rakovica i dodao da je u planu postavljanje geotermalne toplotne pumpe, kao i postavljanje solarnih kolektora na krovu vrtića, koji će služiti za grejanje vode.


Inače, "Čarobna šuma" je visoko energetski efikasan vrtić građen po uzoru na slične objekte u Skandinavskim zemljama, koji su leti hladni, a zimi topli. Vrtić krase i aluminijumski brisoleji, koji reflektuju prelepu prirodu kojom je vrtić okružen, a čija je primarna funkcija da tokom letnjih meseci štite objekat od sunca i pregrevanja.


Radmila Aranđelović, direktorka PU "Rakovica" objasnila je da će "Čarobna šuma" imati uobičajeno radno vreme od 6 do 18 časova, kao i da će ovde biti formirane po jedna mešovita jaslena i vrtićka grupa i grupa za pripremni predškolski program.