Izvor: Mondo


Svake godine veći je broj dece kod kojih se javlja odstupanje u govoru, a prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, govorne mane su zastupljene kod 1.500 beogradskih školaraca. Najgore je, smatraju logopedi, kada se smetnje u govoru otkriju kasno, a tada se teško nešto može popraviti. Zbog toga je Ministarstvo zdravlja uvelo obavezne preglede kod logopeda kada beba napuni samo šest meseci.


U Ministarstvu kažu da je Pravilnikom o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja utvrđeno da se procena govorno-jezičkih sposobnosti radi dva puta, u šestom i u 12. mesecu života.
"Ciljna grupa se identifikuje preko baze jedinstvenih matičnih brojeva i liste osiguranika Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje", objašnjavaju za "Novosti" u Ministarstvu.


Deci tog uzrasta dostavlja se poziv na pregled kod logopeda, koji podrazumeva primenu skrining testova u skladu sa stručno-metodološkim uputstvima. Služba za zdravstvenu zaštitu dece, odnosno pedijatri iz domova zdravlja, imaće zadatak da saopšte rezultate, odrede dinamiku i sadržaj daljeg praćenja, kao i da upute decu na dalju dijagnostiku ukoliko je to potrebno.


Vesna Filipović, logoped u Domu zdravlja u Mirijevu, objašnjava da su se do sada u okviru sistematskih pregleda, koje obavlja pedijatar, tek u uzrastu od četvrte godine obavljali i pregledi logopeda.
"Roditelji koji primete da deca imaju usporen govorno-jezički razvoj dođu i ranije. Problem je, međutim, kod onih koji to ne uoče, pa se izgubi dragoceno vreme. Zbog toga nadležni žele da radimo preventivne preglede kod beba. Roditelji će dobijati uput od pedijatra i svi će morati da dovedu decu", objašnjava Filipovićeva.


Stručnjaci napominju da je razvoj govora individualan i da neka deca progovore sa devet meseci, a druga sa dve godine.

U Domu zdravlja Mirijevo trenutno radi jedan logoped, a na tretmanu su 93 mališana, koji dolaze jednom nedeljno.


"Automatizacija glasova se završava do 11 godine, a kod neke dece i ranije. Teško je kada roditelji ne dovedu decu na vreme, pa oni dođu kada krenu u srednju školu. Dolazila je devojka koja ima 17 godina i želi da se upiše na glumu, a ne može da izgovori glas 'r'. U tom periodu je već kasno za neke značajnije korekcije", kaže Filipovićeva.