Izvor:Vesti-online

Dr Spaso Anđelić, pomoćnik direktora GAK "Narodni front" i jedini stručnjak koji se u Srbiji bavi HIV pozitivnim trudnicama, kaže za Blic da je u zemlji od 2004. godine do sad bilo 29 HIV pozitivnih trudnica. Od tog broja u GAK "Narodni front" porodilo se 18 žena, koje su rodile zdrave bebe. Deset je odlučilo da prekine trudnoću, a uskoro se očekuje porođaj još jedne zaražene trudnice.


Uvek carski rez Dok je beba u stomaku, od majke je odvojena posteljicom koja ne dozvoljava da se njihove krvi mešaju. Kad nastupe kontrakcije, kod prirodnog porođaja, dolazi do prskanja te opne i krv majke i bebe dolazi u direktan kontakt. Da bi se to sprečilo, HIV pozitivne majke porađaju se u 38. nedelji trudnoće carskim rezom. Savetuje im se i da decu ne doje, jer i putem mleka virus može da se prenese.

Tim lekara sa prim. dr Spasom Anđelićem na čelu već nekoliko godina primenjuje savremene metode lečenja kod trudnica koje su HIV pozitivne, a kod kojih je u ranoj trudnoći otkriveno prisustvo virusa. Da bi se otklonila svaka sumnja da je dete zaraženo, rade se testovi odmah po rođenju, a zatim još tri puta dok dete ne napuni 18 meseci.

- Neke od žena nisu ni znale da su zaražene. Nedavno smo imali takav slučaj. Porođaj je obavljen prirodnim putem, a samo sat vremena po porođaju dobili smo rezultate da je žena HIV pozitivna. Međutim, prvi podaci testiranja pokazuju da dete zasad nema virus - kaže dr Anđelić.

Doktor objašnjava da trudnica nije u obavezi da uradi test na HIV, ali ako se odluči na testiranje i rezultati pokažu prisustvo infekcije, automatski se podvrgava terapiji lekovima protiv virusa.

- Pomoću najnovije antiretrovirusne terapije i stalnih lekarskih kontrola, šansa da beba dobije virus je svega dva odsto jer se lekovima količina virusa kod trudnice smanjuje na minimum - objašnjava dr Anđelić.