Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obavezna roditeljska pratnja

Detetu mlađem od 10 godina roditelj će biti dužan da obezbedi stalni nadzor, a deca mlađa od 15 neće moći na ulicu posle 23 časa bez punoletnog pratioca, predloženo je nacrtom zakona o pravima deteta.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Izvor: Blic

Roditelji će deci mlađoj od 15 godina ubuduće morati da obezbede punoletnog pratioca posle 23 časa, propisano je nacrtom zakona o pravima deteta, a o sprovođenje ove odredbe će voditi računa i policija. Tamara Lukšić Orlandić, zamenica zaštitnika građana za prava deteta, kaže da je cilj zakona da se bezbednost dece podigne na viši nivo.

Ističući da tekst ovog zakona tek treba da se razradi i da je ovo “samo koncept koji je podložan promenama”, Lukšić Orlandić kaže da će sprovođenje ove odredbe kontrolisati policija.

Prema ovom nacrtu, roditelji, odnosno lica koja podižu i neguju dete dužni su i da detetu mlađem od 10 godina obezbede stalni nadzor.

- To se ne odnosi se na situacije kada deca idu u školu, kada imaju ranac na leđima. Ne odnosi se na situacije kada idu do prodavnice koja je blizu kuće. Ne znači da će roditelji apsolutno uvek morati da ih drže za ruku do desete godine. Želimo da sprečimo da deca budu žrtve nasilja ili prosjačenja - kaže Lukšić Orlandić.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica