Izvor: rtv.rs


Ovu odluku, na inicijativu gradonačelnika Veroljuba Stevanovića, usvojilo je danas Gradsko veće Kragujevca, koje je najavilo izradu Odluke na osnovu koje će se sredstva za naknadu nezaposlenim porodiljama obezbediti iz gradskog budžeta.

Kako je navedeno u saopštenju sa sednice Gradskog veća, reč je o jednoj od najznačajnijih inicijativa u ovoj godini, koja predstavlja dugoročnu socijalnu meru pomoći za sve evidentirane porodilje na teritoriji Kragujevca, ali i demografsku meru, jer taj grad dugi niz godina beleži negativan prirodni priraštaj.

"Odluka je direktna posledica izmene zakona o decentralizaciji, jer se to odrazilo na budžet lokalne samouprave i odmah stvorilo prostor da se interveniše jednom ovakvom merom", rekla je član Gradskgog veća za socijalnu politiku i društvenu brigu o deci Slavica Saveljić.

Podsetivši da grad iz budžeta obezbeđuje roditeljski dodatak za prvorođeno dete u iznosu od 30.000 dinara, Saveljićeva je navela da je u planu i donošnje odluke o besplatnom prevozu trudnica u gradskom prevozu.