Izvor: Blic

I dok se u Srbiji sakupljaju rezultati popisa koji govore o tome da se broj stanovnika u poslednjih deset godina smanjio za oko 300.000, a da se kao glavni razlog navodi negativan prirodni priraštaj, malo je gradova i opština koji trudnicama pokrivaju 35 odsto do pune zarade.

- Da imamo veliki budžet, kao što ga imaju Beograd ili Novi Sad, i mi bismo odvojili taj novac. Mogli smo da se setimo takve stvari, ali budžet to ne dozvoljava - kaže za "Blic" Zoran Jakovljević, gradonačelnik Valjeva.

Jakovljević ističe da je ipak ponosan na to koliko novca grad Valjevo izdvaja za posebne grupe stanovništva.

- Ali sve to je samo u okviru zakonskih obaveza. Nikakve specijalne akcije podrške nismo radili, nismo provodadžisali, nismo upoznavali ljude... - kaže Jakovljević.
Ista situacija je i u Smederevu. Gradonačelnik Predrag Umičević kaže da Smederevo poslednje tri godine iz budžeta daje 20.000 dinara za prvo dete, a posebno se daje novac za blizance.

- Nekoliko miliona godišnje grad izdvaja za te potrebe, ali da se pokrije plata trudnicama, to budžet u ovom momentu ne može da izdrži. Oko 2,5 milijardi dinara za 100.000 stanovnika vrlo je mali budžet - navodi Umičević.

I budžet opštine Knjaževac je skroman u odnosu na ono koliko novca ima u lokalnim kasama Beograda ili Novog Sada. Mladen Radosavljević, predsednik opštine, kaže da se grad trudi koliko god može da pomogne građanima jer se u toj opštini, kako navodi, teško živi.

- Nažalost, nemamo mogućnosti da pokrijemo zarade trudnica. Izdvajamo skromna sredstva za rođenje prvog, drugog i trećeg deteta - kaže Radosavljević za "Blic".

Kao i u ovim opštinama, i u Bujanovcu, Aleksandrovcu i opštini Rekovac nema dovoljno novca za takvu vrstu pomoći trudnicama. Jugoslav Stajkovac, predsednik opštine Aleksandrovac, kaže da svaka majka u toj opštini koja ima petoro i više dece dobija po 60.000 iz budžeta mesečno, a da svako novorođeno dete prima 12.000 dinara.

- Sve to nije dovoljno dok se na nivou države ne izgradi nacionalna strategija obnavljanja stanovništva - kaže Stajkovac.