Izvor: RTS

Dobiti mesto zadete u vrtiću godinama je bilo ravno premiji. U poslednje vreme, u mnogim gradovima, obezbeđeno je dovoljno mesta za svu decu čiji su roditelji zaposleni. Na ostale probleme, roditelji nailaze već u prvim nedeljama boravka dece u obdaništu.
Najviša cena koju roditelji plaćaju za boravak dece u beogradskim vrtićima je 8.666 dinara.

Međutim, od jedne do druge ustanove razlikuju se pravila da li uplatnica važi od trenutka kada dete krene u vrtić ili od momenta potpisivanja ugovora. Tako, iako deca polaze u obdanište tek u septembru, roditelji su negde morali da plate po pola cene i za avgust, a negde čak i za jul.

"Ako je dete upisano u julu mesecu, naravno da će mu sva prava i obaveze teći od jula meseca, a ako je upisano u septembru, onda od septembra", napominje pomoćnik sekretara za dečiju zaštitu Gordana Aleksandrović.

Aleksandrovićeva dodaje da iz iskustva zna da roditelji dolaze tu da se žale, zato što ne obraćaju pažnju kada potpisuju ugovor od kog datuma im teku prava i obaveze.
Novac koji se daje za boravak dece u vrtiću ide na račun predškolske ustavnove. Te ustanove same raspolažu tim sredstvima i koriste ih za tekuće održavanje, nabavku sredstava za učenje, negde kažu i za plate.

Dodatni izdaci neopravdani

Niko nije u obavezi da u vrtić donosi ubruse, toalet papir, čaše, časopise, bojice, flomastere, jer je sve to već plaćeno.

Roditelji kažu da im se ponekad traži da nabave plastične čaše ili vlažne maramice, ali su uglavnom zadovoljni kvalitetom usluga u vrtićima.

Svaka predškolska ustanova ima i svog dijetetičara koji brine o ishrani dece. Međutim ponekad, kažu roditelji, deci se ne služi hrana koja je planirana već manje kvalitetna.

"To se dešava zato što dobavljači s kojima mi radimo, ne mogu da nabave robu koju smo trebovali ili u datoj količini koja je važeća za taj mesec i onda smo prinuđeni da iz tih rezloga promenimo jelovnik jer nas oni stave u mat poziciju", kaže dijetetičar Snežana Arif.

Ukoliko se to desi više puta, šalje se upozorenje dobavljaču i daje mu se preporuka za raskidanje ugovora, kažu u sekretarijatu.