Izvor: Smedia


Uzroci steriliteta su brojni, a postavljanje dijagnoze kompleksno. Anatomske anomalije polnih organa rešavaju se hirurškim putem, infekcije se saniraju antibioticima, endokrini disbalans se leči hormonima, ali nekad i posle toga rezultati izostaju. Pacijenti se tada, nakon dugotrajnog lečenja, kada su iscrpeli sve metode, javljaju akupunkturologu.

- Zagovornici integrativne medicine teže tome da se kombinuju metode zvanične i tradicionalne medicine, u koje spada i akupunktura, i to daje najbolje rezultate - kaže za Novosti dr Dušica Stefanović, specijalista fizikalne medicine i akupunkturolog.

Ona objašnjava, da se akupunkturom stimulišu određene tačke na telu, aktiviraju energetski tokovi u meridijanima, uspostavlja ravnoteža jin i janga i dolazi do niza pozitivnih reakcija koje se ogledaju u smirivanju napetosti, smanjenju stresa, poboljšanju cirkulacije kao i imunološkog i endokrinog odgovora. Ukratko, bude se prirodne lekovite sposobnosti tela što kod steriliteta, kao jedne od 300 dijagnoza kod kojih se akupunktura primenjuje, dovodi do trudnoće.

Dr Stefanović kaže, da nema razlike u primeni akupunkture kod pacijenata žena ili muškaraca. Broj seansi je individualan, u jednoj seriji se primenjuje 5 do 10 i ponavljaju se nakon 4 do 8 nedelja. Koliko će dugo trajati lečenje, procenjuje akupunkturolog. Strpljenje je neophodno, jer ni problem koji je doveo do neplodnosti nije nastao preko noći.

Metoda je bezbedna i pouzdana. Sprovodi se sterilnim iglicama, a akupunkturu rade doktori sa odobrenjem Ministarstva zdravlja. Kontraindikacije se ne razlikuju od kontraindikacija za druge bolesti (za stanja velike slabosti, psihoze, nakon velikih doza kortikosteroida, zračenja, kod bolesnika sa pejsmekerom).

Američko udruženje za reproduktivnu medicinu potvrdilo je značajan uticaj akupunkture na endokrinološku bazu - hipotalamus, pituitarnu žlezdu, ovarijum, kao i povećanje prokrvljenosti materice.

- Studije dokazuju da se iglicama stimuliše lučenje beta-endorfina, koji ima gonotropni uticaj, odnosno on je taj koji podstiče jajnike i testise na rad - kaže Dušica Stefanović