Izvor:Mondo

"Ne postoji razlog zbog kojeg otac ne bi prisustvovao, ukoliko je sve u redu. To je nekad i za nas olakšanje, naročito u trenucima pre i posle porođaja, jer nijedna ustanova nema toliko zaposlenih da bi mogli sve vreme da budu uz porodilju. Kada neko nije uz njih, one se tada osećaju nesigurno i ostavljeno", kaže za "Novosti" dr Spaso Anđelić, načelnik dnevne bolnice u GAK "Narodni front".

Kako kaže dr Anđelić, od 7.000 beba, koliko ugleda svet u ovom porodilištu, njih 350 do 400 je imalo tu "čast" da odmah "upozna" i svog oca.

"Očevi mogu da fotografišu i snimaju porođaj, ali su svakako tu kao podrška. Nekad su uznemireni zbog iščekivanja i oseća se doza straha, ali do sada nismo imali nikakvih neprijatnih iskustava. Većina tih žena porađa se sa epiduralnom anestezijom, pa nema ni jakih bolova. Jedino kada se radi neka hirurška intervencija ili carski rez, onda nema mesta za njih u operacionim salama", kaže dr Anđelić.

Da bi gledao i presekao pupčanu vrpcu, budući otac u GAK "Narodni front" mora da izdvoji 17.000 dinara. Uz to, kao i u svim drugim porodilištima, mora da ima uredan nalaz brisa grla i nosa.

Za razliku od njih, u Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCS otac može da prisustvuje i carskom rezu. Ovo, ipak, nije uobičajeno.

"Kod nas uz buduću majku može da bude bilo ko - suprug, majka, sestra ili prijateljica. Prošle godine očevi su prisustvovali u 1,9 odsto porođaja i mogu da budu dobra emotivna podrška."

U Opštoj bolnici u Pančevu godišnje se uradi 30 ovakvih porođaja, a, osim što daje bris na proveru, budući otac ništa ne plaća. Direktor ove zdravstvene ustanove dr Milan Milić smatra da je porodilja jedina koja treba o ovome da odluči.

"Ženu to nekad opterećuje, može da joj bude i neprijatno. Svakako, ukoliko je sigurna u tu odluku, ona može da bude od velikog psihološkog značaja", kaže dr Milić.

Užičane, takođe, ništa ne košta ako žele da preseku pupčanu vrpcu svom detetu. Osim majke, kako su nam rekli u Zdravstvenom centru u ovom gradu, lekar procenjuje da li je otac psihički spreman za salu ili ne.