Izvor:Beograd.rs



Raznovrsni programi biće realizovani u saradnji sa blizu 100 organizacija, ustanova i preduzeća iz svih 17 beogradskih opština, najavio je danas pomoćnik resornog sekretara Nemanja Radović. Većina sadržaja će biti realizovana u 16 beogradskih sportskih centara, kao i na terenima javnih preduzeća "Ada Ciganlija" i "Hipodrom Beograd".

Prema njegovim rečima, sportski centri i organizacije ponudiće beogradskim osnovcima i srednjoškolcima letnje kampove sa raznovrsnim sportsko-rekreativnim i kreativnim programima.


Besplatne škole sporta
– Učenici će imati mogućnost da pohađaju školu plivanja, sinhronog plivanja i vaterpola, da koriguju i usavršavaju tehnike, ali i učestvuju u programima zabave na vodi, koji će se održavati u skoro svim plivalištima u gradu, poput sportskih centara ,"Banjica", "Tašmajdan", "Olimp", "Stari DIF", Vračar", "Milan Gale Muškatirović", kao i na Adi Ciganliji – rekao je Radović.

Takođe, kako je naveo, školu tenisa će organizovati  sportski centri ,"Voždovac", "Olimp", "Stari DIF" i još nekoliko teniskih centra i klubova na teritoriji grada, dok će školu jahanja ponuditi konjički klubovi "Beograd", "Aleksa Dundić" i "Stremen".

– Veliki broj škola za ekipne sportove, poput odbojke, košarke, fudbala, rukometa i odbojke na pesku biće organizovan u  sportskim centrima "Rakovica", "Olimp", "Šumice", "Obrenovac", Sportskom društvu "Kolubara Lazarevac", Sportskom savezu "Sopot', kao i u nekoliko klubova iz prestonice. Takođe, mlade dame moći će da posećuju i fitnes programe, koji će se održavati na "Olimpu", u Savezu za rekreaciju i fitnes Beograda i Rekreativnom klubu "Elit fit", a dečaci školu američkog fudbala u klubu "Beograd Vukovi" – istakao je pomoćnik resornog sekretara.

On je dodao da će učenici tokom predstojećeg raspusta imati na raspolaganju i atraktivne programe poput škole orijentiringa u Centru za kulturu i sport "Šumice", školu softbola u istoimenu savezu, mogućnost sportskog penjanja u Alpinističkom sportsko-penjačkom  klubu "Guru", školu paraglajdinga u klubu "Košava" i Vazduhoplovnom savezu Beograda, kao  i skijanje na vodi u organizaciji Beogradskog saveza skijanja na vodi.

– Ljubitelji vodenih sportova moći će da pohađaju i školu kajaka i kanua, koju organizuju klubovi iz Barajeva, Borče, Nautički klub "Beograd" i "Zabrežje", kao i školu veslanja u Veslačkom klubu "Partizan" i jedrenja u Jedriličarskom klubu "Zemun". Kada su u pitanju tradicionalni sportovi, školarci će moći slobodno vreme da provode uz školu šaha, plesa, streličarstva, stonog tenisa,  uvežbavaju tehnike vožnjebicikla ili pohađaju zabavni program sa poligonima spretnosti za učenike mlađih razreda – naveo je Radović.


Programi za osobe sa invaliditetomOn je ukazao da će i ove godine, na više lokacija, biti nastavljeni programi za osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, poput fitnesa, škole plivanja, fudbala, rukometa, biciklizma, odbojke na pesku, golfa, jahanja, tenisa i mačevanja.

Programi za mlade od 13 do 18 godina
Kada je reč o programima za mlade, Radović je kazao da je predviđeno da se oni realizuju za ciljnu grupu od 13 do 18 godina,  po svim beogradskim opštinama.

– Za grupni rad do 25 ljudi stručno su pripremljeni raznovrsni programi kao što su ikonopis, slikanje uljem na platnu, kaligrafija, grafiti kao umetnost, keramika, fotografija, škola stripa, obuka za turističke vodiče volontere ili škola za mlade dame "kako biti devojka od stila".

Takođe, Savez izviđača Beograda realizovaće izviđački kamp u Barajevu, dok će Planinarsko društvo "Avala" organizovati ekološko-planinarsku obuku na toj planini, a društvo "Kopaonik" obuku ishrane iz prirode u obrenovačkoj šumi Zabran – naveo je Radović.

On je pozvao mlade ljude da iskoriste pogodnosti koje im nudi grad Beograd i resorni sekretarijat da tokom letnjeg raspusta iskoriste slobodno vreme u bavljenju sportom, sticanju kreativnih znanja ili druženju u prirodi.

Detaljne informacije o datumima, satnici i mestu održavanja navedenih programa mogu se videti nasajtu grada Beograda.