Izvor: Mondo


Problem muškog infertiliteta dodatno opterećuje parove koji žele bebu, jer se kod 44 odsto muškaraca koji se susreću sa ovim problemom ne zna uzrok nastanka.

Stručnom skupu "Muški infertilitet - bračni sterilitet" koji je održan u sredu prisustvovalo je više od 150 eminentnih urologa i ginekologa, koji su govorili o problemima sa kojima se danas suočavaju parovi koji ne mogu da dobiju potomostvo sa posebnim osvrtom na problem muškog infertiliteta.

"Bračni sterilitet je bolest modernog društva i nastaje, između ostalog, zbog izloženosti stresu, lošim životnim navikama, zagađenoj okolini i činjenici da se danas parovi često odlučuju za potomstvo u kasnijim godinama", rekao je prof. dr Goran Marušić iz Klinike za urologiju Kliničkog Centra Vojvodine.

On je dodao da je muški infertilitet u porastu, što je za lekare ozbiljno pitanje zbog toga što je najčešće reč o idiopatskom infertilitetu, odnosno onom čiji nam uzrok nije poznat.

Bračni sterilitet je tema koja se u društvu uglavnom povezuje sa ženama i mnogo se ređe govori o tome da su i muškarci u visokom procentu uzročnici neplodnosti.

"Važno je da ginekolozi upute par na lečenje i kod urologa da bi oni zajedno bili uključeni u proces lečenja, pogotovo što je muška neplodnost u našem društvu još uvek tabu tema i muškarci retko i nevoljno govore o tom problemu", kazala je prof. dr Vinka Vukotić iz Klinike za ginekologiju KBC "Dragiša Mišović".

Organizatori skupa bili su Društvo lekara Vojvodine i kompanija "Gudvil farma".