Izvor:Blic

Novi softverski program koji Sekretarijat koristi u tekućem upisnom roku daće precizne informacije o podnetim zahtevima i obezbediće nepogrešive podatke o deci i roditeljima, na osnovu kojih će svako dete dobiti mesto u vrtiću koji mu najviše odgovara, rekla je Jovčić.


- Nijedno dete neće biti upisano u vrtić ako ga nema u bazi ili ako roditelji ne ispunjavaju kriterijume potrebne za upis, niti će moći da bira vrtić bez pravih razloga - istakla je Jovčić.

Ona je ukazala da će novi softver olakšati i ubrzati ostvarivanje prava na regres, dodajući da je problem kod naplate regresa tokom prethodnih godina bila sporost administracije, ali i nepotpuna dokumentacija koji su roditelji dostavljali da bi ostvarili to pravo.

Zahtev za upis može se preuzeti na sajtu grada Beograda (www.beograd.rs), a više informacija o detaljima konkursa može se dobiti pozivom na brojeve telefona 330 - 9462 ili 330 - 9665. 



Jovčić je podsetila roditelje da kada dobiju ugovor o prijemu dobijaju i zahtev za regresiranje troškova za boravak dece u vrtiću, koji mogu da proslede Sekretarijatu za dečju zaštitu, koji će se truditi da što pre obezbedi odgovor da li dobijaju i koliko regres.

Ona je upozorila roditelje da ne falsifikuju podatke, jer je softver osmišljen upravo da bi iznos na uplatnicama za boravak bio relevantan sa socijlnim i materijalnim statusom roditelja.

- Liste primljene dece po objektima i različitim oblicima rada biće objavljene sedam dana nakon završetka konkursa, a roditelji koji budu nezadovoljni vrtićem koje dete dobije imaju pravo da, u roku od osam dana, ulože prigovor centralnoj upisnoj komisiji pri ustanovi u kojoj su konkurisali - rekla je Jovčić.

Konkurs za upis otvoren je do 31. maja, a roditelji mogu da izaberu jedan od 365 objekata, sa različitim oblicima rada, kao što su jasle, vrtić, čelodnevni ili četvoročasovni pripremni predškolski program, dok oni koji zbog posla ne mogu da se posvete svojim mališanima, mogu da konkurišu za petodnevni boravak u vrtiću na Savskom vencu, koji ima oko 50 mesta.

Najmlađi Beogradjani će ove godine u septembru biti raspoređeni i u tri novootvorena vrtića u naseljima Resnik, Ostužnica i Cerak 2.