Izvor: RTV


Da bude lep ili da cena bude povoljna, motivi su kojima se uglavnom vode roditelji prilikom kupovine krevetića za bebu. Takav stav može vas kasnije skupo koštati jer bi na prvom mestu morala da bude bezbednost.

Koje su performanse krevetića zapravo bitne, nažalost često saznamo tek kada je kupovina obavljena.

Čak 17.000 nesreća registrovano je u dečjim sobama u Evropi u periodu od 2005. do 2007. godine, pokazuje statistika.

"Kada smo se odlučivali o kupovini krevetića gledali smo da ima više funkcija, ne samo one osnovne. Trenutno smo zadovoljni sa tim što smo dobili, cena i kvalitet su tu negde približni, nije najskuplji, što znači da nije ni najkvalitetniji, ali smo zadovoljni kvalitetom", rekla je za Radio-televiziju Vojvodine Kristina Šarić, majka šestomesečne bebe.

Nije uvek lako doći ni do pravih informacija. Kristina kaže da su najpre razgledali ponude na internetu, a potom, na osnovu tih podataka, obilazili prodavnice kako bi videli da li je sve kako je napisano.

Krevetac je mesto na kojem će beba u prvim mesecima provoditi najviše vremena, prvenstveno za odmor, pa je bitno da bude udoban, a šta su zapravo elemente bezbednosti, uskoro će biti jasno definisano.

Komitet za bezbednost evropske unije pripremio je posebne standarde za proizvode u dečjim sobama.

Novi obavezujući propisi za proizvođače trebalo bi da budu utvrđeni u narednim mesecima, do tada roditeljima preporuka da se pridržavaju preporučenih mera opreza.

Pragmatičan odnos prema prostoru stanovanja, nameštaju ili novcu predviđenom za opremanje, odluku o kupovini kreveta za najmlađe može da usmeri u pogrešnom pravcu. Da biste i vi i vaša beba mogli zaista mirno da spavate, pre kupovine dobro se informišite. Sajt asocijacije potrošača Srbije jedna je od adresa za to.