Izvor: Press Online



Majke koje imaju decu ovog uzrasta diskriminisane su u odnosu na ostale jer će njihove bebe biti stavljene na listu čekanja tek mesec dana pre prvog rođendana, dakle u septembru, zbog čega su Novosađanke koje su se javile Pressu ljutite.

Muke roditelja

- Trebalo bi da počnem da radim u septembru, moja beba puni godinu dana tek u oktobru i ja moram da je upišem u vrtić jer nema ko da je čuva - kaže za Press Jelena Radojčić.

Nema uslova Mileva Brborić iz Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo" potvrdila je za Press da Zakon o predškolstvu predviđa mogućnost formiranja grupa za decu od šest meseci. - Međutim, ove godine „Radosno detinjstvo" se nije pripremilo za tu mogućnost. Za decu ovog uzrasta potrebni su posebni krevetići, drugačija ishrana i posebno obučene negovateljice i pedijatrijske sestre - dodaje Brborićeva. Prema spiskovima koje je predškolska ustanova dostavila Gradskoj upravi, vidi se da najmanje mesta za mališane ima upravo u jaslicama, ističe Milan Đukić, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje.

Njoj je, međutim, u predškolskoj ustanovi rečeno da može da konkuriše, ali da će njeno dete biti stavljeno na listu čekanja.

- Dete nema ko da čuva, a ja nemam novca za privatni vrtić. Zbog čega „Radosno detinjstvo" nije obezbedilo jaslice za mališane od šest meseci ako već postoji mogućnost? Meni je prošle godine, kada sam se raspitivala, rečeno da nema zainteresovanih roditelja - navodi Jelena.

Naša sugrađanka Miljana je u sličnoj situaciji.

- Moja beba ima pola godine, počinjem da radim, ali nema ko da je čuva. Zvala sam jaslice i vaspitačice su i rekle da već ima puno dece koja čekaju na upis. Živimo kao podstanari i nemamo novca za privatni vrtić. Pričaju o natalitetu, a smanjili su broj dece koja će biti upisana ove godine u obdaništa - revoltirana je Miljana.

Potrebna nova ulaganja

- Zakon je predvideo ovu mogućnost, ali to iziskuje nova ulaganja u opremanje soba u vrtićima. Budući da se naš budžet nije menjao u poslednje tri godine, teško da ćemo ove godine uspeti to da obezbedimo. Ali, u budućnosti ćemo svakako morati da se pozabavimo ovim problemom. S druge strane, novi zakon propisuje manji broj dece u grupama, tako da ove godine verovatno nećemo moći da odobrimo povećanje kvote od 20 odsto kako bi što manje dece ostalo na listi čekanja za obdaništa - kaže Đukić.