Izvor:Beograd.rs


– U ogranku Doma zdravlja „Zvezdara” u Mirijevu trudnicama je na raspolaganju veoma lep prostor, organizovan tako da sve imaju na jednom mestu. Jedno do drugog se nalaze savetovalište za trudnice, soba za odmor, kabinet sa ultrazvukom, prostorija za psihofizičku pripremu. One tu imaju i svoju čekaonicu i svoj toalet – kaže doktorka Zorica Milosavljević Pejović, načelnica službi u zdravstvenoj stanici u Mirijevu.

Ona naglašava da je u Mirijevu potreba za psihofizičkom pripremom trudnica velika, budući da je to mlado naselje, u kom ima mnogo trudnica. Značaj ovakve pripreme dokazuju i povratne informacije koje babice dobijaju od porodilja.

Dom zdravlja „Zvezdara” je među prvima uveo psihofizičku pripremu trudnica, koju ovde obavljaju izuzetne babice. I u glavnom objektu doma zdravlja i u zdravstvenoj stanici u Mirijevu rade dve babice, a na edukaciji su još dve, kako bi priprema trudnica mogla da se obavlja u dve smene. I vežbe i priprema za porođaj su veoma korisne i nijedna trudnica do sada nije bila razočarana što je išla na psihofizičku pripremu. Kod nas dolaze i iz drugih delova grada – Mladenovca, Uba i Pančeva. Trudnice dolaze ovamo i ako nemaju karton kod nas, jer imamo odličnu psihofizičku pripremu za porođaj – kaže doktoka Zorica Milosavljević Pejović.

Sa grupom od deset trudnica u Mirijevu radi babica Snežana Petrović. Pre nego što je počela da dvaput nedeljno dolazi u Mirijevo, psihofizičku pripremu trudnica 19 godina je vodila u Domu zdravlja „Zvezdara”.

– Kod nas se radi klasična, ruska škola uslovljavanja. Pripreme traju dva i po do tri sata: posle polučasovne gimnastike pričamo trudnicama šta ih čeka od odlaska u porodilište do svega što može da im se desi tokom porođaja. Naš zadatak je da navedemo sve faze porođaja, to propratimo tipovima disanja i završimo relaksacijom. Psihofizička priprema je svaki put ista, da bi se trudnice uslovile da na bol reaguju disanjem. One vežbama disanja prvim, drugim i trećim tipom zapravo prolaze kroz sve faze porođaja i disanjem sebi olakšavaju porođaj, a i bebu opskrbljuju kiseonikom – kaže Snežana Petrović.

Trudnice na pripremu od šestog meseca trudnoće dolaze jednom nedeljno, pa dva puta, a u drugoj polovini osmog i u devetom mesecu trudnoće tri puta nedeljno. Snežana Petrović ističe da je ovaj posao ispunjava, jer je pun pozitivne energije.

– Divno je raditi sa mladim, zravim ženama, punim lepih iščekivanja. Ovde se družimo, a one i mnogo i nauče. Jednom mesečno organizujemo i druženje porodilja i trudnica, gde prve prenose svoja iskustva, pričaju trudnicama kako su prošle na porođaju, koliko su im vežbe pomogle i malo ih savetuju o dojenju. Zadovoljstvo mi je i što posle porođaja od porodilja dobijem povratnu informaciju kako su prošle na porođaju – kaže Snežana Petrović.

Snežana Kostov, babica na edukaciji za pripreme, naglašava da i inače voli rad sa trudnicama, a načinom na koji se one u Mirijevu pripremaju za porođaj je prezadovoljna. Zadovoljstvo ne krije ni Aleksandra Đorđević i kaže da su joj sve žene koje su išle na vežbe preporučile da prođe celokupnu pripremu za porođaj. Premda je čeka drugi porođaj, Milica Pavlović takođe ide na vežbe, a pripremu preporučuje kao obavezan deo trudnoće.

– Na prethodnom porođaju najviše su mi pomogle vežbe disanja. Setila sam se svega što sam radila sa babicom i to dosledno primenjivala. I pored karličnog položaja bebe bila sam prisebna i spremna za porođaj, koji bi bio veoma težak da nije bilo saradnje sa babicom. Pomogla mi je i gimnastika koju ovde radimo, prvo zbog kondicije, ali i da se oslobodim straha – kaže Milica Pavlović.