Izvor: Rtv.rs


Autorka publikacije "Zlostavljanje u detinjstvu i adolescenciji kao faktor rizika za povećanu sklonost odrasle osobe ka zlostavljanju dece" Marija Mitković ukazala je da istraživanja u svetu pokazuju da jedna trećina roditelja nastavlja ciklus zlostavljana, druga trećina ga prekida, dok preostala trećina ostaje podložna efektima socijalnog stresa.


Mitković je rekla da je u Srbiji najzastupljenije emocionalno zlostavljanje, koje obuhvata sve verbalne i neverbalne uvrede roditelja upućene detetu, zastrašivanje i ponižavanje od strane odraslih osoba.


"Emocionalno zlostavljanje se teško uočava, ali njegovi efekti su izuzetno veliki, i zato bi posebnu pažnju u daljoj borbi protiv nasilja trebalo posvetiti emocionalnom zlostavljanju", dodala je ona.


Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Snežana Lakićević je rekla da se, prema evidenciji prijavljenih nasilja, može reći da je nasilje u Srbiji u porastu, ali napomenula da se ne prijavljuju i ne evidentiraju svi slučajevi zlostavljanja.


"Samo u prošloj godini 36 žena je izgubilo život u porodičnom nasilju, a evidentirano je i više od 7.500 slučajeva porodičnog nasilja", rekla je Lakićević, dodajući da efekat u borbi protiv nasilja predstavlja i to što se u javnosti sve češće o njemu govori, što ženama daje veću hrabrost da nasilje prijave.


Pored publikacije Marije Mitković, u Vladi Srbije predstavljena je i publikacija "Zloupotreba žena u oglasima" autorke Nade Torlak.
Publikovana istraživanja su nastala u okviru projekta "Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja" i nagrađena su na konkursu za najbolji završni rad na poslediplomskim studijama sa temom iz oblasti seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.


Projekat "Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja" finansira Vlada Norveške, a sprovodi ga Uprava za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.