Za mene uopšte nema dileme da je, posle četvorogodišnjih rasprava u Kongresu, živa u vakcinama glavni uzročnik prave epidemije autizma u ovoj zemlji", uveren je Den Barton, član Kongresa iz Indijane čiju izjavu prenosi list Blumington tajms.

Roditelji dece s doživotnim poremećajem mentalnog razvoja koji otežava komuniciranje i socijalnu interakciju, često održavaju proteste u Vašingtonu a među njima redovno je i Barton. Na konferenciji za novinare, s ovakvim zaključkom nije se složila lekarka Džuli Gerberding iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

"Za roditelje koji razmišljaju o vakcinaciji svoje dece, najveći deo današnjih dokaza ne ukazuje da je supstanca timerasol u vakcinama opasna", tvrdi ona.

Lekar Alen Klark, međutim, podseća: "U Kini danas ima milion i po autistične dece. Kina nije znala za autizam dok nije počela da koristi naše vakcine". Mnogi u svetu medicine ne misle da timerasol izaziva autizam i ističu da se stopa obolevanja nije smanjila, bez obzira što se on više ne stavlja u većinu američkih vakcina. Protivnici, međutim ukazuju da je za takvo zaključivanje
prerano.

Pojedini naučnici iz Kalifornije veruju da je rešenje zagonetke autizma u ljudskom telu. Plod najnovije tehnologije je uređaj pod imenom "genetski čip" kojim je analiziran genetski kod gotovo 1500 porodica sa autističnom decom.

"Uređaj spaja principe poluprovodnika i biotehnologije. Omogućava nam da sagledamo ogromnu složenost ljudskog genoma na jednom čipu", kaže Stiv Fodor, osnivač.

"Afimetriksa", jednog od pedesetak istraživačkih centara u svetu u kojima se traga za genetskom vezom. Drugi takav centar je Laboratorija "Velkam senter" u Oksfordu u Engleskoj, gde se takođe koristi "genetski čip" za analizu DNK.