Izvor: Mondo

Stručnjaci za hranu sa američkog Perdju univerziteta su primenom spektroskopije infracrvenim zracima za samo jedan sat utvrdili prisustvo štetne bakterije ešerihije koli u mlevenom mesu.

Ovo otkriće bi moglo znatno da skrati dosadašnje provere eventualnog prisustva pomenute bakterije u hrani, koje traju oko 48 sati, prenosi Rojters.

Prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), oko 70.000 Amerikanaca godišnje biva zaraženo ešerihijom koli.

Spektroskopskim metodom mogu se tačno identifikovati i tipovi ešerihije koli, za šta je dosad bilo potrebno gotovo nedelju dana.

Interesantno je da je oprema za spektroskopiju dostupna već decenijama i da je ima većina američkih forenzičkih laboratorija i mnoge zdravstvene ustanove višeg ranga, napominju stručnjaci s Perdjua.

Možda će biti moguće da se ova tehnologija koristi i za otkrivanje i drugih patogena i to ne samo u mesu nego i u drugim vrstama hrane.

Tim sa Perdjua je već ustanovio da se spektroskopijom može utvrditi prisustvo i samo milionitog dela melamina u hrani za bebe.

Od melamina se pre dve godine razbolelo oko 300.000 dece u Kini, a najmanje šetoro je umrlo.