Direktor ove ustanove, Prim. dr Dragutin Tričković kazao je na svačanosti da je Institut za majku i dete značajna ustanova na samo u Srbiji već u celoj jugoistočnoj Evropi.

Želimo da pružimo kompletnu zdravstvenu zaštitu deci i majkama i da postanemo Dečiji klinički centar“, izjavio je dr. Tričković.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je kazao da Institut za majku i dete predstavlja širok i veliki okvir brige o potomstvu, dodajući da je ulaganje u zdravlje najvrednije ulaganje u budućnost zemlje. Takođe, je izrazio nadu da je Zlatnom plaketom nagrađen za svoj doprinos kao lekar, a ne kao ministar.

"Vi volite sebe da doživljavate kao klinički centar za decu, ali vi ste mnogo više od toga", dodao je, ovom prilikom ministar Tomica Milosavljević.

Svečanost je propraćena nastupom dečjeg hora i predstavljanjem monografije koju je uredila dr Dragana Lozanović-Miladinović, koja je pomoću arhivske građe i sećanja onih koji su učestvovali u stvaranju rekonstruisala i oživela vreme i događaje koji su obeležili razvoj zdravstvene zaštite majke i deteta i razvoj Instituta i svih njegovih delatnosti.

Posle pauze je usledio stručni skup na kome su govorili dr Dragana Lozanović, dr Predrag Ilić, dr Jovan Košutić, dr Nataša Stajić, dr Danica Jovanović, dr Danijela Radivojević i drugi, prezentujući dostignuća u lečenju dece u ovoj ustanovi.

U Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta tokom 60 godina rada postignuti su značajni rezultati u lečenju, a na svečanosti je poručeno da će se nastaviti sa radom na unapređenju usluga.