Na konferencji za medije koja je organizovana juče povodom Svetskog dana borbe protiv astme predstavljen je projekat Mreža za dečiju astmu Srbije - Serbian Childhood Asthma Network. O njegovom značaju su govorili doc. dr Nevena Karanović, državni sekretar Ministarstva zdravlja Republike Srbije, prof. dr Branimir Nestorović, načelnik Odeljenja za pulmologiju i alergologiju Univerzitetske dečje klinike, prof. dr Predrag Minić, načelnik Odeljenja za pulmologiju Instituta za majku i dete, prof. dr Vesna Bošnjak, predsednica Udruženja za astmu i hroničnu opstruktivnu bolest pluća i Dr Snežana Radić, pedijatar pulmolog i predsednica „Društva za prava dece sa astmom“.

Projektom je obuhvaćena populacija od 20.000 dece iz osnovnih škola sa teritorije tribeogradske opštine (Vračar, Voždovac i Stari Grad) a nosioci projekta su pedijatri pulmolozi i pedijatrijske sestre iz „Dečje bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu“ KBC „Dr Dragiša Mišović-Dedinje“ i iz odabranih domova zdravlja.

Projekat će se realizovati kroz edukacije dece i njihovih roditelja, nastavnika, pedijatara i pedijatrijskih medicinskih sestara o dečijoj astmi.

Pokrovitelji projekta su Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Republički zavod za zdravstveno osiguranje i Sekretarijat za zdravstvo Grada Beograda.

Svako sedmo školsko dete i svaki dvadeseti odrasli stanovnik Srbije pati od astme, a u svetu je više od 300 miliona obolelih. Procenjuje se da će do 2025. godine još 100 miliona ljudi oboleti od ove bolesti.

Slogan ovogodišnjeg Svetskog dana borbe protiv astme je “Vi možeteda kontrolišetesvoju astmu”. Izvršni komitet Globalne inicijative za astmu pokreće tim povodom među zdravstvenim vlastima i radnicima u celom svetu kampanju za poboljšanje kontrole astme i smanjenje hospitalizacija za 50% do 2025. godine.