Početak karnevalske parade u ulici Kneza Mihaila predviđen je za 11 časova, gde je nešto kasnije planirano da okupljena deca postave rekord u broju osmeha. Nakon toga manifestacija se seli na Trg Republike gde će se u 12.30 časova održati koncert na kome će dečji horovi i poznati umetnici izvoditi pesme na temu dečjih prava. Na uglu ulica Kneza Mihaila i Vuka Karadžića posetioci će moći da uživaju u pozorišnoj predstavi.

Na obe lokacije gde se toga dana održavaju akcije biće postavljene kutije za prikupljanje dečjih ideja o njihovim pravima.

Sve vreme deci će biti omogućeno pisanje po "Zidu prava" postavljenom na Trgu Republike, a za deset mališana čija idejna rešenja o njihovim pravima budu najmaštovitija planiran je put iznenađenja u saradnji sa Ministarstvom za dijasporu. Manifestacija je podržana od strane Sekretarijata za kulturu, Ministarstva prosvete, Turističke Organizacije Beograda, Agencije za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju.

Pravo na osmeh je humanitarni projekat nevladine, neprofitne organizacije Radosni centar, čiji je cilj podizanje svesti društva o pravima svakog deteta, kao i ukazivanje na potrebe i probleme mališana.